Bułeczki cynamonowe z lukrem dyniowym

Bułeczki cynamonowe z lukrem dyniowym
Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe z lukrem dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe z lukrem dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe z lukrem dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe z lukrem dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułeczki cynamonowe z lukrem dyniowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 50 ml oleju
  • 8 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
  • 1 duże jajko
  • 1 szczypta soli
  • nadzienie:
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 50 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżki cynamonu (ok. 10 g)
  • lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 30 ml oleju Kujawski z pestek dyni tłoczonego na zimno
Przygotowanie

Drożdże mieszamy z niewielką ilością letniego mleka. Odstawiamy na kilka minut.


Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, 50 g cukru, jajko, olej, rozczyn drożdżowy oraz pozostałe mleko. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.


Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i wałkujemy na prostokąt o bokach około 30 x 40 cm.

Rozwałkowane ciasto smarujemy miękkim masłem i oprószamy obficie cukrem trzcinowym i cynamonem. Rolujemy i kroimy ostrym nożem na 3-4-cm kawałki.


Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.


Napuszone bułeczki pieczemy około 20 minut w 175ºC.


Cukier puder ucieramy z olejem z pestek dyni na gładką i dość gęstą emulsję. W razie konieczności dodajemy cukier lub olej. Jeszcze ciepłe bułeczki smarujemy przygotowanym lukrem i pozostawiamy do zastygnięcia.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów