Brioche pur beurre

Zdjęcie - Brioche pur beurre - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ze wszystkich zapachów pieczonych ciast, te drożdżowe są moimi absolutnymi faworytami. Swoim aromatem wabią domowników jak pewna kawa w pewnej reklamie:)... Zapach pieczonej drożdżówki również jest tym zapachem, który przywołuje wspomnienia domu rodzinnego czy wakacji u babci. I nie dzieje się tak tylko ze mną, czego dowodem są liczne wpisy na blogach kulinarnych poświęcone cudownym wspomnieniom związanym z tym wypiekiem. Ja zawsze szukam pretekstu, aby tylko móc upiec ciasto drożdżowe. A to ciepłe, słodkie bułeczki na pierwsze śniadanie, lub na drugie, do szkoły, a to placek na podwieczorek lub na kolację. Cieszę się, że jest takie mnóstwo wspaniałych przepisów do testowania. Jeden z nich, na pyszną brioszkę śniadaniową Brioche pur beurre znalazłam u Anoushki „...et si vous veniez manger chez nous?”. Zainteresowała mnie duża ilość masła w niej zawarta i byłam bardzo ciekawa smaku, choć po przeczytaniu składników wiedziałam, że nie będzie to taka zwykła brioszka, ale coś więcej. I nie pomyliłam się. Wyszła mięciutka, delikatna i bardzo, bardzo maślana, za to mało słodka. Wręcz idealna do duetu z domowymi konfiturami.
Brioszka inna niż wszystkie. Dziękuję Anoushce za podzielenie się tym przepisem:)
W przepisie nic nie zmieniałam, podaję go więc za Anoushką:

Zdjęcie - Brioche pur beurre - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brioche pur beurre (przepis Philippe Blondiaux)
2 keksówki dł. 30 cm

30 g świeżych drożdży
750 g mąki
450 g jajek
70 g cukru
11 g soli
225 g masła półsłonego (dałam niesolone, ale za to ciut więcej soli do ciasta)
350 g najlepszej jakości masła
67 ½ g wody... ;)


Wszystkie składniki należy wyjąć z lodówki na przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta, aby mogły osiągnąć taką samą temperaturę.
Drożdże rozpuścić w 30 g wody. Dodać mąkę wymieszaną z pozostałymi 37 ½ g wody. Jajka ubić z cukrem i solą; następnie dodać do mąki. Ciasto wyrabiać ręcznie (jest mocno klejące) lub przy pomocy robota. W czasie wyrabiania dodawać po kawałku masła. Gdy ciasto przestanie, w miarę, kleić się do rąk, odstawić na półtorej godziny do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Przebić (odgazować) ciasto i wstawić do lodówki na kolejne 3 godziny. Przebić ponownie i zostawić ciasto w lodówce do powolnego wyrastania przez całą noc.
Wysmarować formy masłem. Uformować brioches (instrukcja tutaj) i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Posmarować wyrośnięte ciasto roztrzepanym żółtkiem z odrobiną wody i ponacinać nożyczkami. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem do momentu, gdy brioches ładnie się przyrumienią czyli około 20 minut. Trzeba bardzo uważać gdyż brioszki lubią się przypalać! Wyjąć z form i studzić na kratce. Niestety za szybko schną, dlatego można, gdy tylko całkowicie ostygną, zawinąć je w folię spożywczą.

Przepisy z tych kategorii

Weekendowa piekarnia #43 - La Taillaule, brioszka z Neuchâtel
4

Weekendowa piekarnia #43 - La…

kasiaC kasiaC
Pokrojone doprawione

Epi

Epi

evenka evenka
Arabeska

Petit Pains Au Lait
2

Petit Pains Au Lait

evenka evenka
Arabeska

French Dimpled Rolls
6

French Dimpled Rolls

evenka evenka
Arabeska

Bagietki Francuskie
5

Bagietki Francuskie

evenka evenka
Arabeska

Chleb żytni razowy 100%

Chleb żytni razowy 100%

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi

Śledzie w sosie pomidorowym z…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Ziołowa choinka do odrywania

Ziołowa choinka do odrywania

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Piernik

Piernik

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Sernik kajmakowy na cieście orzechowym

Sernik kajmakowy na cieście or…

Beti Beti
kruche babeczki