Briam grecka zapiekanka z cukinią
Szperając w sieci niemal nieustannie natykam się na pytania co zrobić z cukinii - przyznam się szczerze, że osobiście najbardziej lubię leczo, placki, a ostatnio pokochałam także frytki z cukinii. Na blogu znajdziecie jeszcze kilka pysznych pomysłów na to warzywo, a dziś zapraszam na moją wersję Briam czyli pysznej zapiekanki pełnej warzyw.
Briam to proste danie kuchni greckiej oparte na świeżych warzywach zapieczonych z oliwą i winem. Gdy się piecze aromat ziół i czosnku wypełnia dom cudownym zapachem. Ja dodałam ser żółty, który zalegał mi w lodówce i pominęłam bakłażana, którego akurat nie miałam. Grecy najczęściej podają ją z fetą. Proponuję zrobić podwójną porcję, bo ta zapiekanka wybornie smakuje także kolejnego dnia.
Po więcej pomysłów na cukinię kliknijcie tutaj, a teraz zapraszam na przepis:
Składniki:
- 2 cukinie (ok 400 g każda)
- 2 cebule
- 1 papryka żółta lub czerwona
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 4 pomidory
- 2 marchewki
- rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia (po ok 1/2 łyżeczki)
- 1 łyżeczka cukru lub np ksylitolu
- sól, pieprz
- 3-4 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 łyżek białego wina
- ok 150 g żółtego sera
Cukinię kroimy w plastry grubości ok 1/2 cm. cebulę w piórka, ziemniaki i marchewkę również w plasterki, a paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia do zapiekania. Oliwę i wino mieszamy z ziołami, solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Taką mieszanką polewamy warzywa i jeszcze raz mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i pieczemy ok 40 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Wtedy posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze ok 10 minut.