Briam grecka zapiekanka z cukinią

Briam grecka zapiekanka z cukinią

Zdjęcie - Briam grecka zapiekanka z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szperając w sieci niemal nieustannie natykam się na pytania co zrobić z cukinii - przyznam się szczerze, że osobiście najbardziej lubię leczo, placki, a ostatnio pokochałam także frytki z cukinii. Na blogu znajdziecie jeszcze kilka pysznych pomysłów na to warzywo, a dziś zapraszam na moją wersję Briam czyli pysznej zapiekanki pełnej warzyw.

Briam to proste danie kuchni greckiej oparte na świeżych warzywach zapieczonych z oliwą i winem. Gdy się piecze aromat ziół i czosnku wypełnia dom cudownym zapachem. Ja dodałam ser żółty, który zalegał mi w lodówce i pominęłam bakłażana, którego akurat nie miałam. Grecy najczęściej podają ją z fetą. Proponuję zrobić podwójną porcję, bo ta zapiekanka wybornie smakuje także kolejnego dnia.

Po więcej pomysłów na cukinię kliknijcie tutaj, a teraz zapraszam na przepis:

Składniki:

  • 2 cukinie (ok 400 g każda)
  • 2 cebule
  • 1 papryka żółta lub czerwona
  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 4 pomidory
  • 2 marchewki
  • rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia (po ok 1/2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka cukru lub np ksylitolu
  • sól, pieprz
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżek białego wina
  • ok 150 g żółtego sera

Cukinię kroimy w plastry grubości ok 1/2 cm. cebulę w piórka, ziemniaki i marchewkę również w plasterki, a paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa przekładamy do naczynia do zapiekania. Oliwę i wino mieszamy z ziołami, solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Taką mieszanką polewamy warzywa i jeszcze raz mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i pieczemy ok 40 minut (aż ziemniaki będą miękkie). Wtedy posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze ok 10 minut.


Zdjęcie - Briam grecka zapiekanka z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów