Borówkowa chmurka

Borówkowa chmurka

Zdjęcie - Borówkowa chmurka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

To ciasto smakuje fantastycznie w wersji z niemal każdymi owocami dlatego dziś wersja z borówkami, która dodatkowo zachwyca niebieskim kolorem galaretki. Wszyscy, którzy mieli okazję próbować tego chmurki doskonale wiedzą, że smakuje po prostu genialnie. Kruche ciasto w towarzystwie owoców w galaretce otulonych warstwą bitej śmietany i przykrytych warstwą bezy z migdałami to połączenie smaków, które oczaruje nawet najbardziej wybredne podniebienia, dlatego nie rozpływam się więcej w zachwytach i zapraszam na przepis:

 

Składniki i przygotowanie ciasta borówkowa chmurka:


Spód:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej 30 minut. po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 170 st. C

Galaretka malinowa:

  • ok 500 g borówek
  • 2 galaretki borówkowe
  • 3 szklanki wrzątku

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do stężenia. Następnie mieszamy z borówkami i wykładamy na ostudzony spód.

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Miksujemy mascarpone z cukrem , następnie stopniowo dolewamy śmietanę i ubijamy aż masa będzie sztywna. Gotowy krem wykładamy na galaretkę z borówkami

*Moja rada: Jeśli krem wydaje się Wam zbyt rzadki proponuję dodać 2-3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości mleka.

Beza

  • 3 białka jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki płatków migdałów

Ubijamy białka na sztywno, a następnie stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy mąkę i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy płatki migdałowe i mieszamy ostrożnie (możecie nimi posypać bezę ale ja wolę je wymieszać). Gotową bezę przekładamy do blaszki (tej samej w której piekł się spód) i pieczemy w 130 st. C przez godzinę, a później studzimy w zamkniętym piekarniku. Zimną ostrożnie odrywamy od papieru i przekładamy na krem. Ciasto przechowujemy w lodówce.

 


Zdjęcie - Borówkowa chmurka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Borówkowa chmurka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Borówkowa chmurka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Borówkowa chmurka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Borówkowa chmurka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Borówkowa chmurka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Borówkowa chmurka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów