Błyskawiczny piernik pomarańczowy

Zdjęcie - Błyskawiczny piernik pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wilgotny, pachnący pomarańczami, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu piernik. Ja przygotowałam go w wersji dla alergików, używając powideł śliwkowych zamiast mleka, a oleju rzepakowego zamiast masła, ale w wersji "mlecznej" także smakuje wybornie.

Składniki:

  • 3/4 szklanki oleju (lub 125 g masła)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 1/2 szklanki mleka (dałam 3 łyżki powideł śliwkowych)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Podgrzewamy olej z sokiem i cukrem, dodajemy przyprawę do piernika, kakao, skórkę otartą z pomarańczy i mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, jajka oraz pozostałe składniki i mieszamy całość dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (polecam firmy Stella Pack) wlewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w 180 st.

Zdjęcie - Błyskawiczny piernik pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Błyskawiczny piernik pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Błyskawiczny piernik pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Błyskawiczny piernik pomarańczowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy