Błyskawiczny piernik pomarańczowy
Wilgotny, pachnący pomarańczami, a do tego bardzo prosty w przygotowaniu piernik. Ja przygotowałam go w wersji dla alergików, używając powideł śliwkowych zamiast mleka, a oleju rzepakowego zamiast masła, ale w wersji "mlecznej" także smakuje wybornie.
Składniki:
- 3/4 szklanki oleju (lub 125 g masła)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- 1/2 szklanki mleka (dałam 3 łyżki powideł śliwkowych)
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Podgrzewamy olej z sokiem i cukrem, dodajemy przyprawę do piernika, kakao, skórkę otartą z pomarańczy i mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, jajka oraz pozostałe składniki i mieszamy całość dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (polecam firmy Stella Pack) wlewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w 180 st.