Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
W końcu się doczekałam, rabarbar w ogródku u moich rodziców urósł na tyle, że można było zrobić z niego ciacho. Postawiłam na coś naprawdę prostego, co podkreśli niepowtarzalny smak rabarbaru. Puszyste, mięciutkie i do tego na prawdę proste i szybkie do przygotowania takie jest to ciasto, a jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie rabarbaru to na blogu jest ich kilka w wersji fit i nie tylko - wystarczy, że klikniecie w etykietę rabarbar.
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki oleju
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3-4 kawałki rabarbaru
Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż powstanie biała puszysta masa, wsypujemy mąkę, proszek, sodę , wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy obrany i pokrojony w drobne kawałki (ok 1 cm) rabarbar i ponownie mieszamy. Wykładamy na blaszkę (23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 45 minut w 180 st. C.
Smacznego