Błyskawiczna nalewka cytrynowa
Tak sobie pomyślałam, że jeść, to ja już nic nie mogę, ale... Mogłabym zrobić ekspresową naleweczkę. Mogłaby się jeszcze przydać ;)
Robi się ją błyskawicznie i nie trzeba czekać miesiącami, żeby jej spróbować.
Jeśli zrobicie przed świętami, możecie ją komuś podarować w prezencie :)
Składniki potrzebne do przygotowania błyskawicznej nalewki: 4 cytryny
1/2 litra spirytusu
40 dag cukru
1/2 litra wody
opcjonalnie: 3 gałązki mięty (może być suszona)
Jak zrobić ekspresową nalewkę cytrynową? Cytryny trzeba dokładnie umyć, wyszorować, wyparzyć (ale najlepiej byłoby kupić takie bio, niepryskane)
Owoce obrać bardzo cienko, najlepiej dobrą obieraczką. Trzeba obierać tak, żeby ściąć tylko żółtą warstwę skórek, bez albedo, czyli białej części, która jest gorzka.
Wodę zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia, dodać skórki i sok z cytryn (przecedzony przez sitko wyłożone gazą, bez miąższu i pestek). Przykryć i odstawić na kilka godzin, do całkowitego wystudzenia.
Następnie do płynu dodać spirytus (i opcjonalnie miętę) i odstawić na 2 dni.
Po tym czasie przecedzić przez gęstą gazę do dużego słoja.
Po kilku dniach, kiedy osad osiądzie na dnie, ostrożnie zlać nalewkę znad osadu i przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego :)
Robi się ją błyskawicznie i nie trzeba czekać miesiącami, żeby jej spróbować.
Jeśli zrobicie przed świętami, możecie ją komuś podarować w prezencie :)
Składniki potrzebne do przygotowania błyskawicznej nalewki: 4 cytryny
1/2 litra spirytusu
40 dag cukru
1/2 litra wody
opcjonalnie: 3 gałązki mięty (może być suszona)
Jak zrobić ekspresową nalewkę cytrynową? Cytryny trzeba dokładnie umyć, wyszorować, wyparzyć (ale najlepiej byłoby kupić takie bio, niepryskane)
Owoce obrać bardzo cienko, najlepiej dobrą obieraczką. Trzeba obierać tak, żeby ściąć tylko żółtą warstwę skórek, bez albedo, czyli białej części, która jest gorzka.
Wodę zagotować z cukrem. Zdjąć z ognia, dodać skórki i sok z cytryn (przecedzony przez sitko wyłożone gazą, bez miąższu i pestek). Przykryć i odstawić na kilka godzin, do całkowitego wystudzenia.
Następnie do płynu dodać spirytus (i opcjonalnie miętę) i odstawić na 2 dni.
Po tym czasie przecedzić przez gęstą gazę do dużego słoja.
Po kilku dniach, kiedy osad osiądzie na dnie, ostrożnie zlać nalewkę znad osadu i przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego :)