Biszkopt z pianką i owocami

Idealne ciasto dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu na pieczeniu, ale lubią dobre smakołyki, zapraszam na biszkopt z pianką i owocami. W dzisiejszej propozycji wykorzystałam niezawodny przepis na biszkopt idealny, który wychodzi zawsze i każdemu! Biszkopt jest bardzo smaczny puszysty i świetnie nadaje się jako spód, na którym możemy położyć warstwę lekkiej śmietankowej warstwy przygotowanej z bitej śmietany z dodatkiem galaretki. Do tego jeszcze porcja soczystych świeżych owoców i deser gotowy! Do tego typu ciasta świetnie sprawdzą się świeże truskawki, jagody, borówki lub maliny te mogą być również mrożone. Z podanej porcji na biszkopt wyjdą dwa blaty, jeden wykorzystujemy do przygotowania dzisiejszego ciasta, a drugi zawijamy szczelnie w folię spożywczą i zamrażamy. W ten sposób będziemy mieć już gotową bazę na następne ciasto. Choć może nie będzie potrzebne zamrażanie, bo może okazać się, że ciasto zniknie w ciągu jednego dnia i będzie nagła potrzeba przygotowania drugą porcję. Dzieciom i nie tylko im bardzo smakuje to niezwykle proste ciasto, ciasto dosłownie jest pochłaniane 😉
Drukuj Biszkopt z pianką i owocami
Puszysty biszkopt i lekka śmietankowo-galaretkowa pianka i soczyste owoce, pycha!
Rodzaj Desery
Porcje 12
Autor Anna
Składniki Składniki na biszkopt
- 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
- 150 g drobnego cukru
- 110 g mąki pszennej typ 450 (tortowa)
- 40 g mąki ziemniaczanej
Składniki na mus
- 1 opakowanie galaretki przeznaczonej na 500 ml wody użyłam bezbarwnej o smaku truskawkowym
- 100 ml gorącej wody do rozrobienia galaretki
- 200 ml śmietany 30% lub 36 % schłodzonej
- 2 szklanki dowolnych owoców maliny, truskawki lub borówki
- 1/2 szklanki herbaty lub wody
- 1/2 cyrtyny wyciśnięty z niej sok
Instrukcja Przygotowanie biszkoptu
-
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować. Mąki przesiać do małej miski, odstawić.
-
*Białka oddzielić od żółtek, białka ubić sztywną pianę, kiedy jest już wystarczająco sztywna, zacząć dodawanie cukru łyżka po łyżce nie przerywając ubijania.
-
Masa z białek powinna być sztywna i błyszcząca, teraz można dodać po jednym żółtku, ciągle miksując, a następnie dodać do masy jajecznej przesianą mąkę, najlepiej w dwóch porcjach, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
-
Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 35-30 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka.
-
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta i wyrównuje jego powierzchnię)
Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego, wyłączonego już piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowanie kremu i wykończenie ciasta
-
Do 100 ml gorącej wody wsypać galaretkę i dokładnie rozpuścić, odstawić na chwilę do przestudzenia.
-
Śmietanę wyjąć z lodówki, ubić na sztywno, a następnie dodać do niej przestudzoną galaretkę, galaretkę dodajemy małymi porcjami ciągle miksując na najwyższych obrotach.
-
*Wystudzony biszkopt przeciąć na pół (poziomo) jeden blat biszkoptu włożyć do formy w której się piekł, dno formy i brzegi można wyłożyć folią spożywczą. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem na wierzch wyłożyć masę śmietankową, wyrównać ją na całej powierzchni ciasta. Na masie równomiernie rozłożyć owoce delikatnie wcisnąć je w piankę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę.
-
Smacznego!
Notatki
*Jajka powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmijcie je wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową lub ogrzejcie je w ciepłej wodzie.
*Drugą część biszkoptu zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zamrozić lub jeśli planujemy wykorzystanie go w ciągu najbliższych 3-4 dni, zapakowany biszkopt można przechować w lodówce.