Biszkopt z pianką i owocami

Idealne ciasto dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu na pieczeniu, ale lubią dobre smakołyki, zapraszam na biszkopt z pianką i owocami. W dzisiejszej propozycji wykorzystałam niezawodny przepis na biszkopt idealny, który wychodzi zawsze i każdemu! Biszkopt jest bardzo smaczny puszysty i świetnie nadaje się jako spód, na którym możemy położyć warstwę lekkiej śmietankowej warstwy  przygotowanej z bitej śmietany z dodatkiem galaretki. Do tego jeszcze porcja soczystych świeżych owoców i deser gotowy! Do tego typu ciasta świetnie sprawdzą się świeże truskawki, jagody, borówki lub maliny te mogą być również mrożone. Z podanej porcji na biszkopt wyjdą dwa blaty, jeden wykorzystujemy do przygotowania dzisiejszego ciasta, a drugi zawijamy szczelnie w folię spożywczą i zamrażamy. W ten sposób będziemy mieć już gotową bazę na następne ciasto. Choć może nie będzie potrzebne zamrażanie, bo może okazać się, że ciasto zniknie w ciągu jednego dnia i będzie nagła potrzeba przygotowania drugą porcję. Dzieciom i nie tylko im bardzo smakuje to niezwykle proste ciasto, ciasto dosłownie jest pochłaniane 😉

Zdjęcie - Biszkopt z pianką i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj Biszkopt z pianką i owocami

Puszysty biszkopt i lekka śmietankowo-galaretkowa pianka i soczyste owoce, pycha!

Rodzaj Desery 

Porcje 12

Autor Anna

Składniki Składniki na biszkopt

  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 110 g mąki pszennej typ 450 (tortowa)
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Składniki na mus

  • 1 opakowanie galaretki przeznaczonej na 500 ml wody użyłam bezbarwnej o smaku truskawkowym
  • 100 ml gorącej wody do rozrobienia galaretki
  • 200 ml śmietany 30% lub 36 % schłodzonej
  • 2 szklanki dowolnych owoców maliny, truskawki lub borówki
  • 1/2 szklanki herbaty lub wody
  • 1/2 cyrtyny wyciśnięty z niej sok

Instrukcja Przygotowanie biszkoptu

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.

    Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko jej dno, boków formy niczym nie smarować. Mąki przesiać do małej miski, odstawić.

  2. *Białka oddzielić od żółtek, białka ubić sztywną pianę, kiedy jest już wystarczająco sztywna, zacząć dodawanie cukru łyżka po łyżce nie przerywając ubijania.

  3. Masa z białek powinna być sztywna i błyszcząca, teraz można dodać po jednym żółtku, ciągle miksując, a następnie dodać do masy jajecznej przesianą mąkę, najlepiej w dwóch porcjach, delikatnie miksując na najniższych obrotach, choć lepiej jest wymieszać delikatnie szpatułką do połączenie się składników, czynność tę należy wykonywać naprawdę delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.

  4. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 35-30 min (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka.

  5. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę (rzucanie zapobiega opadaniu ciasta i wyrównuje jego powierzchnię)

    Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego, wyłączonego już piekarnika do całkowitego wystygnięcia.

Przygotowanie kremu i wykończenie ciasta

  1. Do 100 ml gorącej wody wsypać galaretkę i dokładnie rozpuścić, odstawić na chwilę do przestudzenia.

  2. Śmietanę wyjąć z lodówki, ubić na sztywno, a następnie dodać do niej przestudzoną galaretkę, galaretkę dodajemy małymi porcjami ciągle miksując na najwyższych obrotach.

  3. *Wystudzony biszkopt przeciąć na pół (poziomo) jeden blat biszkoptu włożyć do formy w której się piekł, dno formy i brzegi można wyłożyć folią spożywczą. Nasączyć biszkopt przygotowanym ponczem na wierzch wyłożyć masę śmietankową, wyrównać ją na całej powierzchni ciasta. Na masie równomiernie rozłożyć owoce delikatnie wcisnąć je w piankę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę.

  4. Smacznego!

Notatki

*Jajka powinny być w temperaturze pokojowej! Wyjmijcie je wcześniej z lodówki aby osiągnęły temperaturę pokojową lub ogrzejcie je w ciepłej wodzie.

*Drugą część biszkoptu zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zamrozić lub jeśli planujemy wykorzystanie go w ciągu najbliższych 3-4 dni, zapakowany biszkopt można przechować w lodówce.

Zdjęcie - Biszkopt z pianką i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Biszkopt z pianką i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem

Jagodowy sernik na zimno z tym…

food² food²
Food Square

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
1

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto galaretkowiec

Ciasto galaretkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ogórki po zbójnicku
1

Ogórki po zbójnicku

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Krucha krówka na kruchym cieśc…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sernik Rafaello

Sernik Rafaello

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Puszyste bułki z ziemniakami - lipcowa piekarnia

Puszyste bułki z ziemniakami -…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Bułki z ziemniakami w lipcowej Piekarni!

Bułki z ziemniakami w lipcowej…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Domowy dżem z wiśni i dżem z czarnych porzeczek

Domowy dżem z wiśni i dżem z c…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir