Bezy wegańskie z aquafaby

Bezy wegańskie z aquafaby to świetna alternatywa dla osób, które w kuchni nie mogą używać białek. Woda po ciecierzycy sprawdza się znakomicie jako zamiennik i do tego są tak samo pyszne jak z białek.

Aquafaba w tłumaczeniu aqua – woda i faba – fasola.Do przygotowania wegańskich bezy możesz używać nie tylko wody z ciecierzycy, ale także z wody z puszki fasoli.

Wodę po ciecierzycy traktujemy dokładnie tak samo jak białko. Miksowanie na sztywną masę trwa troszkę dłużej, ale efekt jest równie smaczny. Podczas pieczenia wydobywa się charakterystyczny dla cieciorki zapach, który później ulatnia się i nie czuć ich w bezach.

Bezy wegańskie z aquafaby to rewelacyjna alternatywa dla osób z alergiami pokarmowymi. Po upieczeniu nie różniły się niczym od tych z białka kurzego. Chrupiące na zewnątrz i ładnie wysuszone w środku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy.

Zdjęcie - Bezy wegańskie z aquafaby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BEZY WEGAŃSKIE Z AQUAFABY

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki małych bezików

  • 150 ml wody z puszki po ciecierzycy
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

Woda po ciecierzycy powinna być w temp. pokojowej.
Wodę razem z solą miksujemy na sztywną i gęstą masę (dokładnie taką samą jak białka). Następnie wsypujemy po łyżce cukier i dokładnie miksujemy przez dłuższą chwilę. Masa powinna być gęsta i sztywna. Na koniec dodajemy sok z cytryny i chwilę miksujemy.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Bezę przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie gwiazdki i wyciskamy niewielkie bezy. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 130 C z termoobiegiem i od razu zmniejszamy do 110 C. Pieczemy przez około 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku.

Zdjęcie - Bezy wegańskie z aquafaby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bezy wegańskie z aquafaby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bezy wegańskie z aquafaby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bezy wegańskie z aquafaby - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Beza z aquafaby - wody z ciecierzycy - Zakręcony wege obiad

Beza z aquafaby - wody z cieci…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Kalafior w panierce z parmezanem

Kalafior w panierce z parmezan…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pomidorowa sałatka chlebowa  „Panzanella”

Pomidorowa sałatka chlebowa „…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Purée z kalafiora i ziemniaków. Z cyklu – ulubione dania

Purée z kalafiora i ziemniaków…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Wegańskie lody matcha, czyli lody pistacjowe bez pistacji

Wegańskie lody matcha, czyli l…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tort malinowy

Tort malinowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Czeskie rogaliki  - czerwcowa piekarnia

Czeskie rogaliki - czerwcowa…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

České rohlíky w czerwcowej Piekarni. Wspomnienia pełne smaku!

České rohlíky w czerwcowej Pie…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

České rohlíky - czeskie rogaliki

České rohlíky - czeskie rogali…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tofurnik na zimno z galaretką truskawkową w słoiku

Tofurnik na zimno z galaretką…

food² food²
Food Square