Bezglutenowe ciasto migdałowo - gruszkowe


Zdjęcie - Bezglutenowe ciasto migdałowo gruszkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzień dobry co powiecie na ciasto bez białej mąki i tłuszczu? Jeśli jeszcze zastąpicie biały cukier (bo akurat tylko taki miałam pod ręką) na np brązowy to już będzie całkiem fit i zdrowo.

Do przygotowania tego ciacha użyłam mąki migdałowej, którą otrzymałam do przetestowania zw ramach współpracy z Misiontek.pl - jest to sklep ze zdrową żywnością oferujący nasiona, bakalie, kasze, ryże i wiele innych ciekawych produktów. Wszyscy miłośnicy zdrowego odżywiania znajdą tam coś dla siebie.
Wracając do mąki migdałowej to ma ona wiele cennych właściwości odżywczych jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, żelazo i wapń. Co ważne dla wszystkich osób na diecie zawiera małą ilość węglowodanów i jest bezglutenowa. Ponadto obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Można ją z powodzeniem wykorzystywać jako zdrowy zamiennik mąki pszennej np. do przygotowywania wszelakich wypieków - ciast, pieczywa czy placuszków. Ja przygotowałam z niej pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem gruszek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 3 gruszki
  • garść płatków migdałowych.

Gruszki obieramy, 2 z nich kroimy w kostkę i gotujemy z odrobiną wody aż zmiękną, a następnie blendujemy i studzimy. Trzecią kroimy na pół, a następnie każdą połówkę w plastry. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę migdałową, zblendowane gruszki i starannie całość mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry gruszkę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 170 st.C


Zdjęcie - Bezglutenowe ciasto migdałowo gruszkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowe ciasto migdałowo gruszkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto jogurtowe z rabarbarem
1

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wegańskie ciasto z marakują

Wegańskie ciasto z marakują

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Schab w sosie z dodatkiem suszonych pomidorów i mleczka kokosowego
1

Schab w sosie z dodatkiem susz…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Złota kapusta według Agnieszki Maciąg

Złota kapusta według Agnieszki…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tatar z tuńczyka.  Orientalny domowy piknik

Tatar z tuńczyka. Orientalny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Kompot z rabarbaru i płatków róży

Kompot z rabarbaru i płatków r…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini

Buddha bowl z boczniakami, pra…

food² food²
Food Square

Jaglanka z karmelizowaną marchwią

Jaglanka z karmelizowaną march…

figmara figmara
figowe smaki