Bezglutenowe ciasto migdałowo - gruszkowe


Zdjęcie - Bezglutenowe ciasto migdałowo gruszkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzień dobry co powiecie na ciasto bez białej mąki i tłuszczu? Jeśli jeszcze zastąpicie biały cukier (bo akurat tylko taki miałam pod ręką) na np brązowy to już będzie całkiem fit i zdrowo.

Do przygotowania tego ciacha użyłam mąki migdałowej, którą otrzymałam do przetestowania zw ramach współpracy z Misiontek.pl - jest to sklep ze zdrową żywnością oferujący nasiona, bakalie, kasze, ryże i wiele innych ciekawych produktów. Wszyscy miłośnicy zdrowego odżywiania znajdą tam coś dla siebie.
Wracając do mąki migdałowej to ma ona wiele cennych właściwości odżywczych jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, żelazo i wapń. Co ważne dla wszystkich osób na diecie zawiera małą ilość węglowodanów i jest bezglutenowa. Ponadto obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Można ją z powodzeniem wykorzystywać jako zdrowy zamiennik mąki pszennej np. do przygotowywania wszelakich wypieków - ciast, pieczywa czy placuszków. Ja przygotowałam z niej pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem gruszek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 3 gruszki
  • garść płatków migdałowych.

Gruszki obieramy, 2 z nich kroimy w kostkę i gotujemy z odrobiną wody aż zmiękną, a następnie blendujemy i studzimy. Trzecią kroimy na pół, a następnie każdą połówkę w plastry. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę migdałową, zblendowane gruszki i starannie całość mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry gruszkę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 170 st.C


Zdjęcie - Bezglutenowe ciasto migdałowo gruszkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bezglutenowe ciasto migdałowo gruszkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lnianym

Owsianka z pomarańczami, orzec…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Roladki schabowe z suszoną śliwką

Roladki schabowe z suszoną śli…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu
1

Sałatka z czerwonej kapusty, p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Muffiny imbirowe wg. Nigelli
1

Muffiny imbirowe wg. Nigelli

napiecyku napiecyku
napiecyku

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka słonecznikowe, bez glutenu, bez cukru

Ciasteczka słonecznikowe, bez…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wegański bezglutenowy pasztet z warzyw i soczewicy
2

Wegański bezglutenowy pasztet…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Ciastka z masła orzechowego nie tylko dla
1

Ciastka z masła orzechowego ni…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Czekoladowy budyń jaglany

Czekoladowy budyń jaglany

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tarta z suszonymi śliwkami i czekoladą
2

Tarta z suszonymi śliwkami i c…

food² food²
Food Square