Bezglutenowe ciasto migdałowo - gruszkowe
Dzień dobry co powiecie na ciasto bez białej mąki i tłuszczu? Jeśli jeszcze zastąpicie biały cukier (bo akurat tylko taki miałam pod ręką) na np brązowy to już będzie całkiem fit i zdrowo.
Do przygotowania tego ciacha użyłam mąki migdałowej, którą otrzymałam do przetestowania zw ramach współpracy z Misiontek.pl - jest to sklep ze zdrową żywnością oferujący nasiona, bakalie, kasze, ryże i wiele innych ciekawych produktów. Wszyscy miłośnicy zdrowego odżywiania znajdą tam coś dla siebie.
Wracając do mąki migdałowej to ma ona wiele cennych właściwości odżywczych jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, magnez, żelazo i wapń. Co ważne dla wszystkich osób na diecie zawiera małą ilość węglowodanów i jest bezglutenowa. Ponadto obniża ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Można ją z powodzeniem wykorzystywać jako zdrowy zamiennik mąki pszennej np. do przygotowywania wszelakich wypieków - ciast, pieczywa czy placuszków. Ja przygotowałam z niej pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem gruszek.
Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki cukru
- 5 jajek
- 3 gruszki
- garść płatków migdałowych.
Gruszki obieramy, 2 z nich kroimy w kostkę i gotujemy z odrobiną wody aż zmiękną, a następnie blendujemy i studzimy. Trzecią kroimy na pół, a następnie każdą połówkę w plastry. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę migdałową, zblendowane gruszki i starannie całość mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry gruszkę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 170 st.C