Beza pavlova z porzeczkami

Beza pavlova z porzeczkami i leciutkim kremem śmietankowym. Przepyszne połączenie dwóch smaków: słodkiego i kwaśnego.

Bezę, aby była chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku wypiekamy dosyć długo w niskiej temperaturze. Możesz ja upiec dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym piekarniku. Następnego dnia napełnić kremem i udekorować owocami.

Krem to połączenie kremówki i serka mascarpone. Leciutki, puszysty i nie potrzebuje stabilizowania np. żelatyną.

Beza pavlova z porzeczkami to deser dla osób, które uwielbiają kontrastujące ze sobą smaki.

Mocno słodki smak i do tego kwaśne porzeczki, które sprawiają, że deser nie jest przesłodzony. Polecam wypróbować w sezonie to połączenie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z porzeczkami.

Zdjęcie - Beza pavlova z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BEZA PAVLOVA Z PORZECZKAMI

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • ok. 200-300 g porzeczek czerwonych i czarnych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie cały czas miksując dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 22-24 cm i wypełniamy go masą bezową. Boki bezy wywijamy od dołu ku górze, na środku tworzymy lekkie wgłębienie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C, następnie zmniejszamy do 120 C bez termoobiegu i pieczemy jeszcze przez 1,5 godz. Po upieczeniu beza powinna być chrupiącą na zewnątrz. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Wykładamy na beze i dekorujemy porzeczkami.

Zdjęcie - Beza pavlova z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Biszkopt z pianką i owocami
2

Biszkopt z pianką i owocami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami

Muffiny z kremem czekoladowym…

Beti Beti
kruche babeczki

Grzanki z ricottą, figami i miodem

Grzanki z ricottą, figami i mi…

food² food²
Food Square

Kompot ze śliwek i jabłek

Kompot ze śliwek i jabłek

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Galaretka truskawkowa z owocami - deser mojego dzieciństwa!
1

Galaretka truskawkowa z owocam…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Blueberry cinnamon rolls - Cynamonowe bułeczki z borówkami

Blueberry cinnamon rolls - Cyn…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Kremowa polenta z miodem i prażonymi orzechami

Kremowa polenta z miodem i pra…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pudding z tapioki

Pudding z tapioki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Maślane ciasto z jeżynami

Maślane ciasto z jeżynami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Turcja - İncir Uyutması (Kremowy budyń figowy)

Turcja - İncir Uyutması (Kremo…

Itchy Feet Itchy Feet
Swędzące Stopy

Pełnoziarnista drożdżówka ze śliwkami i kokosową kruszonką
1

Pełnoziarnista drożdżówka ze ś…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Placki z jabłkiem na jogurcie greckim

Placki z jabłkiem na jogurcie…

ilovebake ilovebake
I Love Bake