Beza pavlova z porzeczkami

Beza pavlova z porzeczkami i leciutkim kremem śmietankowym. Przepyszne połączenie dwóch smaków: słodkiego i kwaśnego.

Bezę, aby była chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku wypiekamy dosyć długo w niskiej temperaturze. Możesz ja upiec dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym piekarniku. Następnego dnia napełnić kremem i udekorować owocami.

Krem to połączenie kremówki i serka mascarpone. Leciutki, puszysty i nie potrzebuje stabilizowania np. żelatyną.

Beza pavlova z porzeczkami to deser dla osób, które uwielbiają kontrastujące ze sobą smaki.

Mocno słodki smak i do tego kwaśne porzeczki, które sprawiają, że deser nie jest przesłodzony. Polecam wypróbować w sezonie to połączenie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z porzeczkami.

Zdjęcie - Beza pavlova z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BEZA PAVLOVA Z PORZECZKAMI

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • ok. 200-300 g porzeczek czerwonych i czarnych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie cały czas miksując dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 22-24 cm i wypełniamy go masą bezową. Boki bezy wywijamy od dołu ku górze, na środku tworzymy lekkie wgłębienie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C, następnie zmniejszamy do 120 C bez termoobiegu i pieczemy jeszcze przez 1,5 godz. Po upieczeniu beza powinna być chrupiącą na zewnątrz. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder. Wykładamy na beze i dekorujemy porzeczkami.

Zdjęcie - Beza pavlova z porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Biszkopt z pianką i owocami
2

Biszkopt z pianką i owocami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tarta z kremem z białej czekolady z owocami

Tarta z kremem z białej czekol…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Morele maślano-cynamonowe

Morele maślano-cynamonowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczona owsianka z morelami
1

Pieczona owsianka z morelami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Śliwkowiec sypany
1

Śliwkowiec sypany

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ucierane ze śliwkami
1

Ciasto ucierane ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Torcik kawowo – wiśniowy
1

Torcik kawowo – wiśniowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Biszkopt ze śliwkami i bitą śmietaną + film
2

Biszkopt ze śliwkami i bitą śm…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pleśniak ze śliwkami, bezową pianką i kruszonką
1

Pleśniak ze śliwkami, bezową p…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Malinowa góra lodowa
1

Malinowa góra lodowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pieczony omlet na słodko aka ciasto z patelni
1

Pieczony omlet na słodko aka c…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Biszkopt z owocami lata
1

Biszkopt z owocami lata

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście