Basler Brunsli, szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe) – przepis

Basler Brunsli to szwajcarskie ciasteczka korzenne wypiekane w okresie świąt Bożego Narodzenia. Nazywane czasami brązowymi ciastkami z Bazylei. Pierwsze ciasteczka zostały wypiekane w 1700 r. Podstawowymi składnikami są migdały, czekolada, białka oraz przyprawy. W przepisie nie używamy mąki, czyli ciasteczka mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej.

W niektórych przepisach możemy spotkać dodatek wiśniówki, który nadaje intensywnego aromatu. Ja pominęłam to w swoim przepisie, ale jeśli jeśli chcesz wzbogacić smak ciastek dodaj około 2 łyżek wiśniówki.

Podczas wypiekania ważne jest, aby nie przegapić momentu kiedy są gotowe. Zaczynają specyficznie podnosić się do góry (napuszać) od tego momentu należy uważać bo kilka minut w piekarniku i będą czernieć.

W tym przepisie ważne są również foremki z jakich wykrawamy. Najlepsze są metalowe o ostrym zakończeniu, które będą w stanie przeciąć niewielkie kawałeczki migdałów. Plastikowe po prostu mogą być za słabe.

Dla uzyskania najlepszego smaku ciastek Basler Brunsli korzystaj z gorzkiej czekolady o zaw. minimum 60% kakao.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na Boże Narodzenie.

Zdjęcie - Basler Brunsli, szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BASLER BRUNSLI, CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA KORZENNE (gluten-free)- PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: 2 blachy ciastek

  • 225 g migdałów, bez skórki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 białka, lekko roztrzepane

DODATKOWO:

  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 białko

Migdały siekamy na kawałki, przekładamy na suchą patelnię i chwilę rumienimy ( powinny mieć lekko złoty kolor). Przekładamy do malaksera razem z cukrem i mielimy. Następnie dodajemy czekoladę pokrojoną na kawałeczki i ponownie miksujemy, aż powstanie masa. Następnie dodajemy cynamon, goździki oraz białka. Składniki mieszamy razem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy cukrem i przekładamy surowe ciasto. Bierzemy drugi płat papieru do pieczenia przykładamy do ciasta i wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy foremkami najlepiej metalowymi, mocno dociskając. Ciasta zostawiamy na 3-4 godz. do wyschnięcia. Pieczemy w temp. 150 C przez 12-15 min, aż ciasteczka będą lekko napuszone. Studzimy i smarujemy boki ciasteczek białek, zatapiamy w cukrze. Zostawiamy do stężenia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Zdjęcie - Basler Brunsli, szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Basler Brunsli, szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Basler Brunsli, szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Trufle owsiane z przyprawą do piernika i whisky

Trufle owsiane z przyprawą do…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Trufle piernikowe  II

Trufle piernikowe II

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Nugat z pistacjami, żurawiną i migdałami

Nugat z pistacjami, żurawiną i…

food² food²
Food Square

Pierniki świąteczne

Pierniki świąteczne

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Dyniowa granola

Dyniowa granola

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Czekoladowo-rumowe trufle z kaszy jaglanej

Czekoladowo-rumowe trufle z ka…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Greckie ciasteczka Kurabiedes

Greckie ciasteczka Kurabiedes

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu

Pepparkakor z mąki kasztanowej…

food² food²
Food Square

Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie

Lebkuchen - najlepsze pierniki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kandyzowane pomarańcze
1

Kandyzowane pomarańcze

aronia aronia
Wiem co jem

Świąteczne ciasteczka cynamonowe
1

Świąteczne ciasteczka cynamono…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasteczka dla Mikołaja - lebkuchen

Ciasteczka dla Mikołaja - lebk…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze