Basler Brunsli, szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe) – przepis

Basler Brunsli to szwajcarskie ciasteczka korzenne wypiekane w okresie świąt Bożego Narodzenia. Nazywane czasami brązowymi ciastkami z Bazylei. Pierwsze ciasteczka zostały wypiekane w 1700 r. Podstawowymi składnikami są migdały, czekolada, białka oraz przyprawy. W przepisie nie używamy mąki, czyli ciasteczka mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej.

W niektórych przepisach możemy spotkać dodatek wiśniówki, który nadaje intensywnego aromatu. Ja pominęłam to w swoim przepisie, ale jeśli jeśli chcesz wzbogacić smak ciastek dodaj około 2 łyżek wiśniówki.

Podczas wypiekania ważne jest, aby nie przegapić momentu kiedy są gotowe. Zaczynają specyficznie podnosić się do góry (napuszać) od tego momentu należy uważać bo kilka minut w piekarniku i będą czernieć.

W tym przepisie ważne są również foremki z jakich wykrawamy. Najlepsze są metalowe o ostrym zakończeniu, które będą w stanie przeciąć niewielkie kawałeczki migdałów. Plastikowe po prostu mogą być za słabe.

Dla uzyskania najlepszego smaku ciastek Basler Brunsli korzystaj z gorzkiej czekolady o zaw. minimum 60% kakao.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na Boże Narodzenie.

Zdjęcie - Basler Brunsli, szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BASLER BRUNSLI, CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA KORZENNE (gluten-free)- PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: 2 blachy ciastek

  • 225 g migdałów, bez skórki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 białka, lekko roztrzepane

DODATKOWO:

  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 białko

Migdały siekamy na kawałki, przekładamy na suchą patelnię i chwilę rumienimy ( powinny mieć lekko złoty kolor). Przekładamy do malaksera razem z cukrem i mielimy. Następnie dodajemy czekoladę pokrojoną na kawałeczki i ponownie miksujemy, aż powstanie masa. Następnie dodajemy cynamon, goździki oraz białka. Składniki mieszamy razem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy cukrem i przekładamy surowe ciasto. Bierzemy drugi płat papieru do pieczenia przykładamy do ciasta i wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy foremkami najlepiej metalowymi, mocno dociskając. Ciasta zostawiamy na 3-4 godz. do wyschnięcia. Pieczemy w temp. 150 C przez 12-15 min, aż ciasteczka będą lekko napuszone. Studzimy i smarujemy boki ciasteczek białek, zatapiamy w cukrze. Zostawiamy do stężenia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Zdjęcie - Basler Brunsli, szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Basler Brunsli, szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Basler Brunsli, szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gofry wytrawne – kukurydziane
2

Gofry wytrawne – kukurydziane

napiecyku napiecyku
napiecyku

Owocowe  trufle a'la rafaello

Owocowe trufle a'la rafaello

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Miodowe kulki mocy

Miodowe kulki mocy

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Jaglany deser różany z rabarbarem – wegańska, bezglutenowa kaszka jaglana

Jaglany deser różany z rabarba…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Brownie migdałowe bez cukru (słodzone erytrolem)

Brownie migdałowe bez cukru (s…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Racuszki z mąki bananowej z lemon curd
1

Racuszki z mąki bananowej z le…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z makaronem ryżowym

Sałatka z makaronem ryżowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto proteinowe z cukinią (bez cukru)
1

Ciasto proteinowe z cukinią (b…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Chokladbollar - szwedzkie kuleczki czekoladowe (bez cukru)
1

Chokladbollar - szwedzkie kule…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Mufiiny z mąki sezamowej i mąki quinoa bez cukru
1

Mufiiny z mąki sezamowej i mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mazurek marcepanowy ze śliwkami i czekoladą

Mazurek marcepanowy ze śliwkam…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Mazurek kajmakowy bez pieczenia
1

Mazurek kajmakowy bez pieczeni…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim