Basler Brunsli, szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe) – przepis

Basler Brunsli to szwajcarskie ciasteczka korzenne wypiekane w okresie świąt Bożego Narodzenia. Nazywane czasami brązowymi ciastkami z Bazylei. Pierwsze ciasteczka zostały wypiekane w 1700 r. Podstawowymi składnikami są migdały, czekolada, białka oraz przyprawy. W przepisie nie używamy mąki, czyli ciasteczka mogą jeść osoby na diecie bezglutenowej.

W niektórych przepisach możemy spotkać dodatek wiśniówki, który nadaje intensywnego aromatu. Ja pominęłam to w swoim przepisie, ale jeśli jeśli chcesz wzbogacić smak ciastek dodaj około 2 łyżek wiśniówki.

Podczas wypiekania ważne jest, aby nie przegapić momentu kiedy są gotowe. Zaczynają specyficznie podnosić się do góry (napuszać) od tego momentu należy uważać bo kilka minut w piekarniku i będą czernieć.

W tym przepisie ważne są również foremki z jakich wykrawamy. Najlepsze są metalowe o ostrym zakończeniu, które będą w stanie przeciąć niewielkie kawałeczki migdałów. Plastikowe po prostu mogą być za słabe.

Dla uzyskania najlepszego smaku ciastek Basler Brunsli korzystaj z gorzkiej czekolady o zaw. minimum 60% kakao.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na Boże Narodzenie.

Zdjęcie - Basler Brunsli, szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BASLER BRUNSLI, CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA KORZENNE (gluten-free)- PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTKA:
ILOŚĆ: 2 blachy ciastek

  • 225 g migdałów, bez skórki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 białka, lekko roztrzepane

DODATKOWO:

  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 białko

Migdały siekamy na kawałki, przekładamy na suchą patelnię i chwilę rumienimy ( powinny mieć lekko złoty kolor). Przekładamy do malaksera razem z cukrem i mielimy. Następnie dodajemy czekoladę pokrojoną na kawałeczki i ponownie miksujemy, aż powstanie masa. Następnie dodajemy cynamon, goździki oraz białka. Składniki mieszamy razem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, oprószamy cukrem i przekładamy surowe ciasto. Bierzemy drugi płat papieru do pieczenia przykładamy do ciasta i wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Wykrawamy foremkami najlepiej metalowymi, mocno dociskając. Ciasta zostawiamy na 3-4 godz. do wyschnięcia. Pieczemy w temp. 150 C przez 12-15 min, aż ciasteczka będą lekko napuszone. Studzimy i smarujemy boki ciasteczek białek, zatapiamy w cukrze. Zostawiamy do stężenia. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Zdjęcie - Basler Brunsli, szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Basler Brunsli, szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Basler Brunsli, szwajcarskie ciasteczka korzenne (bezglutenowe) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Smoothie z awokado i pietruszki
1

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Racuchy serowe
3

Racuchy serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Placuszki z mąki z ciecierzycy z czarnuszką
2

Placuszki z mąki z ciecierzycy…

figmara figmara
figowe smaki

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami
1

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Mini bezy z owocami i bitą śmietaną
1

Mini bezy z owocami i bitą śmi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Walentynkowe czekoladowo-buraczane babeczki

Walentynkowe czekoladowo-burac…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Kokosanki (bez wyrzutów sumienia)

Kokosanki (bez wyrzutów sumien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska
2

Lany chrust – faworki – szybka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kokosowe serduszka
1

Kokosowe serduszka

montka montka
cukierenka

Chrust Neli Rubinstein
1

Chrust Neli Rubinstein

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne