Bananowe brownie z truskawkami

Bananowe brownie z truskawkami to jedno z najlepszych ciasta jakie jadłam. Wilgotne, niezbyt ciężkie, a zarazem pełne czekolady i soczystych truskawek.
Dzięki dodaniu do ciasta rozdrobnionych i dojrzałych bananów brownie nie tylko ma bardziej wilgotną konsystencję, ale nie musimy dodawać, aż tak dużo cukru.
Brownie z truskawkami ma bardzo dużą ilość kakao i czekolady, którą czuć w każdym kawałku. Przepyszne owoce dodane na wierzch ciasta, nie tylko pięknie wyglądają, ale także sprawiają, że ciasto jest tak pyszne, że nie sposób zjeść tylko jeden kawałek.
Bananowe brownie z truskawkami to mój hit wśród zakalcowych ciasta. Uwielbiam jego smak i bardzo prosty przepis.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na brownie.
BANANOWE BROWNIE Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 średnie banany, dojrzałe
- 2 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1/4 ekstraktu migdałowego lub esencji
- 120 g kropelek czekoladowych lub posiekanej deserowej czekolady
- 150 g roztopionego masła, ostudzonego
DODATKOWO
- ok. 250 g truskawek
- ok. 1/3 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady)
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Formę
o
wymiarach
24
x
24
cm
lub
nieco
mniejszą
wykładamy
papierem
do
pieczenia.
Mąkę
wsypujemy
do
miski
razem
z
kakao
oraz
proszkiem
do
pieczenia
i
solą.
Dokładnie
wszystko
mieszamy
trzepaczką.
Banany
dokładnie
rozdrabniamy
widelcem.
Dodajemy
do
nich
jajka,
cukier
oraz
ekstrakt
waniliowy
i
migdałowy.
Wlewamy
mieszaninę
razem
z
kropelkami
czekoladowymi
do
suchych
składników
i
mieszamy
tylko
do
połączenia
trzepaczką.
Na
koniec
wlewamy
roztopione
masło
i
ponownie
mieszamy
(jedynie
do
połączenia).
Ciasto
wykładamy
do
formy.
Układamy
na
wierzchu
połówki
truskawek
(rozcięciem
do
góry)
i
obsypujemy
kropelkami
czekoladowymi.
Pieczemy
w
temp.
175ºC
przez
ok.
40
–
45
minut.
Po
upieczeniu
patyczek
powinien
być
wilgotny,
ale
nie
oblepiony
ciastem.