Babka z jagodami, lukrowana – przepis

Niesamowicie wilgotna babka z lekko kremowym akcentem. Słodka, lekko cytrynowa z jagodami i lukrem. W moim domu smakowała wszystkim. Dodatek kremowego serka sprawił, że babka stała się bardziej delikatna i inna od wszystkich. Do środka dodawajcie tylko świeże jagody, ponieważ mrożone puszczą za dużo soku. Smacznego.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 155 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g cukru
  • 1 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 115 g serka śmietankowego, np. Philadelphia
  • 3 jajka, duże
  • 1 żółtko, małe
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka wody, ciepłej
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 1 łyżeczka mąki

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

Masło miksujemy, następnie dodajemy stopniowo mielony serek, aż do połączenia składników. Do masy dodajemy cukier oraz skórkę z cytryny, miksujemy ok. 4 minuty na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopniowo jajka oraz żółtko. Na wolnych obrotach miksera dodajemy powoli suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia, nie dłużej.

Jagody oprószamy mąką i dodajemy do surowego ciasta, bardzo delikatnie. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąka, nadmiar usuwamy. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez 40-45 min do momentu, aż włożony patyczek w ciasto będzie lekko nawilżony. Odstawiamy do wystudzenia na 15 min. w formie. Następnie lekko wysuwamy i zostawiamy do całkowitego ochłodzenia.

Wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż uzyskamy lekko płynną konsystencję. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy z jagodami.

Zdjęcie - Babka z jagodami, lukrowana – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka z jagodami, lukrowana – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Cytryna, Jagody, Śmietanka, Twaróg

Przepisy z tych kategorii

Babka budyniowa z suszoną aronią
1

Babka budyniowa z suszoną aron…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Owsianka z bananem i jagodami

Owsianka z bananem i jagodami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kruche ciasto z jagodami i bezą
1

Kruche ciasto z jagodami i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Lodowiec

Lodowiec

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z truskawkami i budyniem

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babeczki jogurtowe z borówkami

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square

Lekkie muffinki z malinami i czerwoną porzeczką

Lekkie muffinki z malinami i c…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Letnie ciasto z owocami (i bez miksera)

Letnie ciasto z owocami (i bez…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sok agrestowy i porzeczkowy z sokownika

Sok agrestowy i porzeczkowy z…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tosty z pastą z sera pleśniowego, sałatą i gruszką
1

Tosty z pastą z sera pleśniowe…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu