Babka z jagodami, lukrowana – przepis

Niesamowicie wilgotna babka z lekko kremowym akcentem. Słodka, lekko cytrynowa z jagodami i lukrem. W moim domu smakowała wszystkim. Dodatek kremowego serka sprawił, że babka stała się bardziej delikatna i inna od wszystkich. Do środka dodawajcie tylko świeże jagody, ponieważ mrożone puszczą za dużo soku. Smacznego.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 155 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g cukru
  • 1 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 115 g serka śmietankowego, np. Philadelphia
  • 3 jajka, duże
  • 1 żółtko, małe
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka wody, ciepłej
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 1 łyżeczka mąki

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

Masło miksujemy, następnie dodajemy stopniowo mielony serek, aż do połączenia składników. Do masy dodajemy cukier oraz skórkę z cytryny, miksujemy ok. 4 minuty na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopniowo jajka oraz żółtko. Na wolnych obrotach miksera dodajemy powoli suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia, nie dłużej.

Jagody oprószamy mąką i dodajemy do surowego ciasta, bardzo delikatnie. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąka, nadmiar usuwamy. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez 40-45 min do momentu, aż włożony patyczek w ciasto będzie lekko nawilżony. Odstawiamy do wystudzenia na 15 min. w formie. Następnie lekko wysuwamy i zostawiamy do całkowitego ochłodzenia.

Wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż uzyskamy lekko płynną konsystencję. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy z jagodami.

Zdjęcie - Babka z jagodami, lukrowana – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka z jagodami, lukrowana – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Cytryna, Jagody, Śmietanka, Twaróg

Przepisy z tych kategorii

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem
1

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Piaskowa babka cytrynowa

Piaskowa babka cytrynowa

Patrycja Patrycja
Simply Food

Babka dwukolorowa

Babka dwukolorowa

Beti Beti
kruche babeczki

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka biszkoptowa
2

Babka biszkoptowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z łososiem, pomarańczami i orzechami

Sałatka z łososiem, pomarańcza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bożonarodzeniowe dojrzewające ciasto z suszonymi owocami i brandy

Bożonarodzeniowe dojrzewające…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sos barbecue z suszonymi śliwkami

Sos barbecue z suszonymi śliwk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Strucla makowa

Strucla makowa

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ciastka z żurawiną i białą  czekoladą

Ciastka z żurawiną i białą cz…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z krewetkami i pomidor…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim