Babka z jagodami, lukrowana – przepis

Niesamowicie wilgotna babka z lekko kremowym akcentem. Słodka, lekko cytrynowa z jagodami i lukrem. W moim domu smakowała wszystkim. Dodatek kremowego serka sprawił, że babka stała się bardziej delikatna i inna od wszystkich. Do środka dodawajcie tylko świeże jagody, ponieważ mrożone puszczą za dużo soku. Smacznego.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 155 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g cukru
  • 1 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 115 g serka śmietankowego, np. Philadelphia
  • 3 jajka, duże
  • 1 żółtko, małe
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka wody, ciepłej
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 1 łyżeczka mąki

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

Masło miksujemy, następnie dodajemy stopniowo mielony serek, aż do połączenia składników. Do masy dodajemy cukier oraz skórkę z cytryny, miksujemy ok. 4 minuty na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopniowo jajka oraz żółtko. Na wolnych obrotach miksera dodajemy powoli suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia, nie dłużej.

Jagody oprószamy mąką i dodajemy do surowego ciasta, bardzo delikatnie. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąka, nadmiar usuwamy. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez 40-45 min do momentu, aż włożony patyczek w ciasto będzie lekko nawilżony. Odstawiamy do wystudzenia na 15 min. w formie. Następnie lekko wysuwamy i zostawiamy do całkowitego ochłodzenia.

Wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż uzyskamy lekko płynną konsystencję. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy z jagodami.

Zdjęcie - Babka z jagodami, lukrowana – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka z jagodami, lukrowana – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Cytryna, Jagody, Śmietanka, Twaróg

Przepisy z tych kategorii

Gryczane ciasto ze śliwkami. Przepis dla Helenki

Gryczane ciasto ze śliwkami. P…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i m…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Jagodowa kostka
1

Jagodowa kostka

Beti Beti
kruche babeczki

Torcik jogurtowy z malinami

Torcik jogurtowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Krucha krówka na kruchym cieśc…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką

Zapiekanka meksykańska z ryżem…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym

Grillowany kurczak z pikantnym…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Młode ziemniaki z bobem i pesto

Młode ziemniaki z bobem i pest…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Eintopf z kurek i dorsza

Eintopf z kurek i dorsza

figmara figmara
figowe smaki

Borówkowe pierogi. Odetchnąć od miasta!

Borówkowe pierogi. Odetchnąć o…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami