Babka z jagodami, lukrowana – przepis

Niesamowicie wilgotna babka z lekko kremowym akcentem. Słodka, lekko cytrynowa z jagodami i lukrem. W moim domu smakowała wszystkim. Dodatek kremowego serka sprawił, że babka stała się bardziej delikatna i inna od wszystkich. Do środka dodawajcie tylko świeże jagody, ponieważ mrożone puszczą za dużo soku. Smacznego.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 155 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki tortowej
  • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g cukru
  • 1 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 115 g serka śmietankowego, np. Philadelphia
  • 3 jajka, duże
  • 1 żółtko, małe
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka wody, ciepłej
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 1 łyżeczka mąki

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.

Masło miksujemy, następnie dodajemy stopniowo mielony serek, aż do połączenia składników. Do masy dodajemy cukier oraz skórkę z cytryny, miksujemy ok. 4 minuty na średnich obrotach. Następnie dodajemy stopniowo jajka oraz żółtko. Na wolnych obrotach miksera dodajemy powoli suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia, nie dłużej.

Jagody oprószamy mąką i dodajemy do surowego ciasta, bardzo delikatnie. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąka, nadmiar usuwamy. Wykładamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez 40-45 min do momentu, aż włożony patyczek w ciasto będzie lekko nawilżony. Odstawiamy do wystudzenia na 15 min. w formie. Następnie lekko wysuwamy i zostawiamy do całkowitego ochłodzenia.

Wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż uzyskamy lekko płynną konsystencję. Polewamy ciasto i zostawiamy do stężenia. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy z jagodami.

Zdjęcie - Babka z jagodami, lukrowana – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka z jagodami, lukrowana – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Cytryna, Jagody, Śmietanka, Twaróg

Przepisy z tych kategorii

Koksowa babka na maślance
1

Koksowa babka na maślance

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka z serkiem kremowym

Babka z serkiem kremowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Panettone. Synchronbacken#21

Panettone. Synchronbacken#21

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Babka kajmakowa
1

Babka kajmakowa

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Mazurek chałwowy z pistacjami  i granatem

Mazurek chałwowy z pistacjami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Wielkanocna baba zaparzana

Wielkanocna baba zaparzana

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto ucierane na kefirze z jabłkami

Ciasto ucierane na kefirze z j…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Super proste placuszki

Super proste placuszki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Karpatka z kremem budyniowym
2

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje