Babka z jagodami i kruszonką

Babka z jagodami i kruszonka doskonała do przygotowania w sezonie letnim i zimowym. Maślana, wilgotna z chrupiącą kruszonką. Przepis sprawdzi się również na nadchodzące święta wielkanocne.

W przypadku ciasta ucierane bardzo ważne jest, aby składniki miały temperaturę pokojową. Dodanie składników w różnych temperaturach spowoduje na pewno zakalec.

Przepis na babkę z jagodami i kruszonką jest naprawdę prosty. Wystarczy połączyć suche składniki i dodać mokre. Ciasto miksujemy tylko do połączenia, nie należy mieszać dłużej, ponieważ ciasto będzie ciężkie.

W sezonie do ciasta możesz dodać jagody lub borówki świeże, natomiast w okresie zimowych dodawaj mrożone (wcześniej nie rozmrażaj).

Babka z jagodami i kruszonką jest idealna do kubka herbaty lub kawy. Przepięknie pachnie podczas pieczenia, a kruszonka jest niesamowicie chrupiąca.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Zdjęcie - Babka z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 225 g masła, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ok. 120-150 g jagód lub borówek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Następnie dodajemy cukier i kawałki miękkiego masła. Siekamy siekaczką do ciasta kruchego, malakserem lub palcami, aż powstanie kruszonka. Odkładamy 100 g ciasta (ok. 3/4 szklanki) i dodajemy cynamon. Przez chwilę ponownie siekamy. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Jajka mleko i wanilię miksujemy przez chwilę. Dodajemy do pozostałego ciasta i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy jagody i ponownie mieszamy. Keksówkę o wym. 12×28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wierzch oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 190 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy w formie i wyjmujemy, aż ciasto będzie zimne. Wierzch możesz polać lukrem.

Zdjęcie - Babka z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka z jagodami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto na białkach – babka waniliowa
1

Ciasto na białkach – babka wan…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Najlepszy mazurek kajmakowy (z mlekiem w proszku)
2

Najlepszy mazurek kajmakowy (z…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Babka cytrynowa z makiem
1

Babka cytrynowa z makiem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
1

Babka drożdżowa z marcepanem i…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Babka cytrynowa z glazurą mango
1

Babka cytrynowa z glazurą mang…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka piaskowa bez miksera
2

Babka piaskowa bez miksera

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Sernik na zimno z mandarynkami + film
1

Sernik na zimno z mandarynkami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Cytrynowe rafaello na herbatnikach
1

Cytrynowe rafaello na herbatni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chlebek bananowy (banana bread)

Chlebek bananowy (banana bread…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Ciasto drożdżowe mojej babci

Ciasto drożdżowe mojej babci

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto jogurtowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką
1

Ciasto jogurtowe z rabarbarem,…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Cappuccino z cytrynową pianką
1

Cappuccino z cytrynową pianką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu