Babka Wielkanocna light – bez mleka, białek, tłuszczu

Babka Wielkanocna light – bez mleka, białek, tłuszczu. Wersja dla osób na diecie z nietolerancjami pokarmowymi np. bezbiałkowej lub po prostu dla osób, które dbają o linię. Babka drożdżowa z tego przepisu jest bardzo wyrośnięta, lekką i nie ma się wrażenia przepełnienia. Pyszna i wykonujemy ją koniecznie tego samego dnia.

Babkę Wielkanocną light wykonuje się identycznie jak zwykłą. Natomiast mleko zastępujemy wodą i nie dodajemy całych jajek. Do babki dodajemy tylko żółtka, które nadają jej delikatności i pięknego koloru.

Ze względu na brak tłuszczu babkę koniecznie trzeba wykonać tuż przed podaniem. Nie może leżeć długo i nie radzę, aby ją przetrzymywać następnego dnia. Na drugi dzień można ją jeść, ale według mnie jest stanowczo za sucha.

Babka nie jest słodka i warto ją dodatkowo polać np. lukrem cytrynowym lub upudrować. Ja dodałam na wierzch także rodzynki i skórkę pomarańczową. Bakalie możesz dodać również do środka ciasta, dzięki czemu będzie słodsza w smaku.

Babka Wielkanocna light na pewno będzie przydatna dla osób, które muszą być na diecie. Natomiast ja na pewno wybiorę wersję klasyczną z masłem. Pomimo, że nie odbiegają, aż tak bardzo smakiem w tej wersji babka jest lżejsza, ale także bardziej sucha. Warto dodać chociaż jedną łyżkę oleju lub oliwy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

Zdjęcie - Babka Wielkanocna light – bez mleka, białek, tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA WIELKANOCNA”LIGHT” BEZ MLEKA, BIAŁEK, TŁUSZCZU

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 500 g mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 30 g drożdży świeżych lub 15 g suchych
  • 3/4 szklanki wody, ciepłej
  • 1/3 szklanki cukru/ ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ew. aromat)
  • 1 łyżka oleju (opcjonalnie)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • cukier puder lub lukier

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem. Dodajemy sól, drożdże (ze świeżych wcześniej wykonać zaczyn) oraz ekstrakt. Cukier miksujemy z żółtkami na puszystą masę i dodajemy do mąki. Wlewamy wodę i mieszamy chwilę ciasto. Następnie wyrabiamy ciasto (dodajemy olej), aż będzie jednolite. Około 5 min. Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Z ciasta formujemy wałek i wkładamy do formy lekko zlepiając ze sobą końce. Ciasto dłońmi wyrównujemy w blaszce. Przykrywamy folią i zostawiamy, aż będzie sięgało prawie brzegów formy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30-40 min, aż skórka dobrze się zarumieni. Jeszcze ciepłą powoli wyciągamy z formy, zostawiamy do wystudzenia. Podajemy tego samego dnia, pudrujemy lub lukrujemy.

Zdjęcie - Babka Wielkanocna light – bez mleka, białek, tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka Wielkanocna light – bez mleka, białek, tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka Wielkanocna light – bez mleka, białek, tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka Wielkanocna light – bez mleka, białek, tłuszczu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pasztet z indyka bez pieczenia (bez glutenu i jajek)
3

Pasztet z indyka bez pieczenia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Fit tarta jabłkowa

Fit tarta jabłkowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Owsianka z tahini i borówką amerykańską. Dieta szybka przemiana - faza III

Owsianka z tahini i borówką am…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Klops z indyka. Dieta szybka przemiana - faza I i II
1

Klops z indyka. Dieta szybka p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Por duszony z czerwoną papryką. Dieta szybka przemiana - faza I i II
3

Por duszony z czerwoną papryką…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Filet kurczaka gotowany na parze - Dieta szybka przemiana. Faza I i II
1

Filet kurczaka gotowany na par…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Pavlova
1

Pavlova

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Pasta z wędzonej makreli z ogórkami kiszonymi i jajkami

Pasta z wędzonej makreli z ogó…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tort czekoladowy
3

Tort czekoladowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

Huevos rancheros, czyli jajka…

food² food²
Food Square

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

Kruche ciasto ze śliwkami i bu…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Na śniadanie : muffiny jajeczne!
1

Na śniadanie : muffiny jajeczn…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!