Babka pomarańczowa

Zdjęcie - Babka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jak przywitaliście pierwszy dzień wiosny? Za mną od dawna chodziła babka pomarańczowa o intensywnym aromacie, wilgotna i puszysta. Wielkanoc już za miesiąc, więc pora też pomyśleć o smakołykach, które przygotuję dla rodziny.
p.s. Ciasto babkowe bywa kapryśne, więc składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
0,5 szklanki oleju rzepakowego
0,5 szklanki soku pomarańczowego
skórka otarta z pomarańczy
garść rodzynków
2 łyżki rumu (do namoczenia rodzynków)
bułka tarta i olej do formy

do dekoracji:
polewa czekoladowa
kandyzowana skórka pomarańczowa

Rodzynki zalać rumem, odstawić na godzinę.
Żółtka utrzeć z cukrem na puch, ciągle ubijając wlać olej. Białka ubić, delikatnie wymieszać z żółtkami, wlać sok pomarańczowy, dodać mąkę przesianą z proszkiem i sodą, delikatnie wymieszać. Dodać startą skórkę, rodzynki, jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Formę na babkę (u mnie o śr. 25cm) natłuścić, posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-50 minut w temp. 170st.C (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę ostudzić na kratce, polać polewą, udekorować kandyzowaną skórką.
Smacznego!
Zdjęcie - Babka pomarańczowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mazurek kajmakowy Collage

Mazurek kajmakowy Collage

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Babka drożdżowa z powidłami

Babka drożdżowa z powidłami

Dzi Dzi
karmelowy

Babka kokosowo-ananasowa
10

Babka kokosowo-ananasowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Spód do mazurka
8

Spód do mazurka

A_SE A_SE
Shabbyeat

Baba drożdżowa wielkanocna (Neli Rubinstein)
6

Baba drożdżowa wielkanocna (Ne…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Śmietankowa babka z białą czekoladą – przepis
12

Śmietankowa babka z białą czek…

ilovebake ilovebake
I Love Bake