Babka piaskowa śmietankowa – przepis

Bardzo delikatne ciasto piaskowe z wyczuwalnym smakiem śmietankowym. Lekko wilgotne, puszyste, słodkie. Idealne na Wielkanoc lub po prostu do kawy. Wykonanie babki nie sprawia żadnych problemów, a smakiem możemy cieszyć się nawet kilka dni, jeśli jest szczelnie przechowywane. Przepis: A. Aszkiewicz, Słodka Kuchnia Polska.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 120 g masła lub margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietanki 12 %

DODATKOWO:

  • cukier puder do oproszenia

Białka oddzielamy od żółtek. Masło lub margarynę miksujemy na puch i dodajemy po jednym żółtku. Następnie powoli wlewamy śmietankę cały czas miksując. Dodajemy przesiane przez sitko obie mąki, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C na ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie na 10 min. i dopiero wtedy wyciągamy i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

Zdjęcie - Babka piaskowa śmietankowa – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: budyń, mąka zmieniaczana, Śmietanka

Kategorie przepisów

Podobne przepisy