Babka jogurtowa - test nowej książki

Babka jogurtowa - test nowej książki

Zdjęcie - Babka jogurowa - test nowej książki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziękuję Wszystkim za życzenia świąteczne!!!
W wigilijny wieczór stałam się szczęśliwą posiadaczką książki kucharskiej, która chyba zasługuje na miano białego kruka. Została wydana w nakładzie tylko pięciu tysięcy egzemplarzy, po czym wznawiana dwukrotnie, w takiej samej ilości sztuk. Chicago Entertains, bo tak brzmi jej tytuł, dostałam od naszej znajomej Holenderki (od tej samej pochodzi również ta książka), która z kolei dostała ją od swojej znajomej Amerykanki. Mój egzemplarz pochodzi z wydania pierwszego, czyli z 1982 roku.

Zdjęcie - Babka jogurowa - test nowej książki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydana została przez Kenilworth Union Church z Illinois i zawiera ponad 1100 przepisów na wszelkiego rodzaju dania - od śniadań i przystawek, przez sałatki, dania obiadowe aż po desery.
Kenilworth Union Church, usytuowany na północnych obrzeżach Chicago jest najstarszą chrześcijańską wspólnotą kościelną w Stanach Zjednoczonych. Wielu jej członków od lat nosiło się z zamiarem wspólnego zebrania swoich przepisów w jednej książce. W końcu się udało i z niezliczonej ilości receptur napływających z całych Stanów udało się wybrać te właśnie tu zamieszczone. Każdy przepis był testowany anonimowo trzy razy - w celu zachowania obiektywizmu).
Niezwykłość tej książki polega na tym, że są tu receptury podane przez zwykłe gospodynie domowe. Przyznam, że nie mam w moich zbiorach takiej pozycji. Oczywiście poza kolorowymi pismami (nielicznymi zresztą) z przepisami czytelników, ale to się nie liczy:)
Receptury w książce są proste, a dania robione z niewyszukanych produktów. Tak jak jest napisane we wstępie - przygotuje je każdy, bez względu na umiejętności kulinarne.
Dzięki tej książce, mój angielski słowniczek wzbogacił się o kilka słówek, o których istnieniu nie miałam wcześniej pojęcia - np. catsup - to keczup - niby podobna nazwa, ale nie wpadłam na to, albo consomme - to bardzo esencjonalny bulion:)
Na pierwszy ogień poszedł przepis na babkę jogurtową. Z babkami jogurtowymi nie mam zbyt dobrych doświadczeń. Zwykle wychodziły mi okropnie zbite.
Uznałam więc, że praktyczne wcielenie w życie przepisów z tej książki powinnam zacząć od niezbyt dla mnie pewnej receptury. Jeśli wypiek okaże się sukcesem, będzie to niejaką wizytówką tej książki.

Zdjęcie - Babka jogurowa - test nowej książki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka wyszła oszałamiająco puchata, mam nadzieję, że to widać na zdjęciach. Jestem niezmiernie mile zaskoczona, tym bardziej, że ciasto zawiera zero proszku do pieczenia i jedynie pół łyżeczki sody:) Zmieniłam tylko sposób wykonania - w przepisie mowa jest o wymieszaniu wszystkich składników razem, a ja z obawy przed fiaskiem, wykonałam ciasto metodą dobrze mi znaną - masło, cukier, jajka, a później mąka na przemian z płynem.
Jeśli ktoś na Sylwestra obok ciast wystrzałowych, chce podać dla równowagi taką oto babkę, polecam ją serdecznie! Jest puchata i wilgotna. Stała się z miejsca naszą ulubioną babką jogurtową!
Babka jest dość słodka, ale my lubimy słodkie ciasta:)

Zdjęcie - Babka jogurowa - test nowej książki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Babka jogurtowa
okrągła forma z kominkiem ø 25 cm

2-1/4 szkl mąki
2 szkl cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
225 g miękkiego masła
225 g jogurtu jabłkowego
3 jajka

Piekarnik nastawić na 175 C. Formę natłuścić i wysypać mąką.
Mąkę wymieszać z solą i sodą w misce. Odstawić.
Utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Dodawać po jednym jajku. Po każdym dobrze zmiksować. Wlać ekstrakt waniliowy. Do masy przesiać mąkę w trzech partiach, naprzemian z jogurtem. Zaczynamy i kończymy na mące. Po każdym dodaniu zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do formy i piec 50-60 min. Sprawdzić patyczkiem, czy już jest gotowe. Wyjąć z piekarnika i po 15 minutach wyjąć do ostudzenia na metalową kratkę.

Kategorie przepisów