Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką – przepis

Niektórzy mówią, że mam rękę do ciast drożdżowych i w tym przypadku nieskromnie muszę się z tym zgodzić. Nie pamiętam kiedy mi coś nie wyszło drożdżowego. Chyba cały sekret tkwi w nastawieniu. Uwielbiam pracę z drożdżowymi wypiekami, nie ważne czy są to bułeczki, babki lub ciasta. Zawsze kojarzy mi się z czymś przyjemnym i działa antystresowo. Babka drożdżowa jest z przepisu Marty Stewart, a ja ją tylko odtwarzam. Jest bardzo mocno czekoladowa i wilgotna.

Cudownie w nadzieniu współgra cynamon i czekolada. Nawet nie wiedziałam jak bardzo może być to dobre połączenie. Czekoladę możesz zastąpić np. nutellą, marmoladą lub innym nie za bardzo wilgotnym nadzieniem.

Kilka uwaga na temat wykonania: samo ciasto jest dziecinnie proste. Nadzienie nakładaj tak, aby na środku nie było go za dużo. Po pierwszym pieczeniu już wiem, że później gorzej jest go skręcać. Zostaw kilka cm wolnej przestrzeni od brzegów. Postępuj delikatnie z jej formowanie, aby nie przerwać ciasta, ponieważ wtedy będzie wyciekać czekolada.

Koniecznie po upieczeniu zostaw babkę do całkowitego wystudzenia. Wiem, że ciężko jest wytrzymać, ale czekolada musi stężeć inaczej ciężko się kroi i wcale nie jest, aż tak smacznie.

Ja po godzinie myślałam, że już jest wystudzona, ale nie do końca tak było. Dlatego na zdjęciach widać jeszcze nie w pełni zastygłą czekoladę.

Babka jest ciężka, mocno napakowana czekoladą, aromatyczna i słodka. Coś dla fanów czekolady, ale tej dobrej gorzkiej.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Zdjęcie - Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA DROŻDŻOWA Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 8 g drożdży suchych lub ok. 20 g świeżych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko, całe
  • 1 żółtko
  • 115 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 230 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki masła lub margaryny, temp. pokojowa

 SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki masła lub margaryny, temp. pokojowa

 DODATKOWO:

  •  1 białko do posmarowania

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże oraz szczyptę cukru. Zostawiamy na 5 min, aż zacznie zmieniać swoja konsystencję i pojawią się pęcherzyki powietrza.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Jajko i żółtko mieszamy z cukrem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i mieszamy. Wyrabiamy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i wyrabiamy. Ciasto będzie wyglądać jakby się nie udało, ale nie przerywaj wyrabiania, aż będzie gładkie i jednolite. Zajmie to około 5-10 min. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1-1,5 godz.

Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, dodajemy cynamon, cukier oraz masło. Dokładnie mieszamy.

Napuszone ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy placek o wym 40×45 cm i grubość ok. 0,3 mm. Rozkładamy równomiernie posiekaną czekoladę, zostawiając 2-3 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Białkiem smarujemy wolne miejsca i zwijamy jak roladę. Następnie zwijamy na pół i zawijamy jeden koniec przez drugi. Na koniec ciasto przekręcamy jeszcze 2-3 razy. Wkładamy do wyłożonej papierem keksówki o wym. 12×24 cm. Przykrywamy folia i zostawiamy na 20-30 min do napuszenia.

Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i szybko rozcieramy dłońmi, aż powstaną grudki. Przed pieczeniem smarujemy białkiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 50 min. Po tym czasie dopiekamy jeszcze przez 10 min w temp. 150 C. Studzimy w formie przez pół godziny, wyciągamy z formy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia (ok. 3 godz). Nie kroimy ciepłego ciasta, ponieważ nie utrzyma wtedy kształtu.

Poniżej znajdziesz zdjęcia z wykonania krok po kroku.

Zdjęcie - Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wielkanocna baba zaparzana

Wielkanocna baba zaparzana

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Babka ucierana z mlekiem skondensowanym
1

Babka ucierana z mlekiem skond…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka marmurkowa
3

Babka marmurkowa

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka na oleju
1

Babka na oleju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny