Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową

Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto cytrynowe:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 70 ml maślanki
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • szczypta soli

na ciasto czekoladowe:

  • 90 g szklanki mąki
  • 80 g cukru
  • 70 ml maślanki
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 40 g kakao naturalnego
  • 30 g kawy instant
  • 30 ml wrzątku
  • 1 jajko
  • 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

na polewę:

  • 100 g czekolady o zawartości kakao min. 70%
  • 60 ml śmietanki 36 %
  • 30 ml oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 2½ łyżki kawy instant

Przygotowanie

Włącz piekarnik i nastaw go na 180°C. Natłuść olejem Kujawskim formę do babki.

 

Ciasto cytrynowe:

W małej miseczce dokładnie rozetrzyj skórkę cytrynową z cukrem. W większej misce umieść masło, dodaj cukier ze i miksuj przez 3 min, do powstania białej masy. Następnie dodaj jajko i miksuj, aż masa stanie się jednolita.

 

W małej miseczce wymieszaj maślankę, wanilię i sok z cytryny, a w drugiej wymieszaj mąkę, sodę i sól. Cały czas miksując, na niskich obrotach, dosypuj do masy na przemian maślankę i mąkę, aż do powstania jednolitego ciasta. Odstaw masę w misce na bok.

 

Ciasto czekoladowe:

Ubijaj mikserem masło i cukier do powstania białej masy (przez 3 min.). Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia się składników. W małej miseczce wymieszaj kawę z wrzątkiem i wmieszaj do masy.

 

W małej miseczce wymieszaj maślankę i ekstrakt waniliowy, a w drugiej kakao, mąkę, sodę i sól. Cały czas miksując, na wolnych obrotach, dodawaj naprzemiennie maślankę i mąkę, aż do utworzenia jednolitego ciasta.

 

Przekładaj do formy naprzemiennie masę jasną i ciemną, obracając formą tak, by masy rozłożyły się równomiernymi warstwami.

 

Włóż babkę do piekarnika i piecz przez 35-40 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw na 15 min. po czym wyjmij na kratkę do wystudzenia.

 

Polewa czekoladowa:

Wymieszaj posiekaną czekoladę, śmietankę oraz kawę w misce i włóż na 30 sek. do mikrofalówki (lub do momentu rozpuszczenia się czekolady). Po wyjęciu, gdy masa lekko ostygnie, energicznie wmieszaj olej rzepakowy na zimno. Mieszaj, aż masa stanie się kremowa i błyszcząca.

 

Polej ciasto po jego wystudzeniu i podawaj.

 

Pyszna i wilgotna babka, która z pewnością zachwyci całą rodzinę. W polewie z łatwością można przemycić jeden z najzdrowszych na świecie olejów - olej rzepakowy tłoczony na zimno. Olej ten, oprócz nadania polewie blasku, dzięki zawartości przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.

 

 

Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Przepisy z tych kategorii

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
1

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Borówkowe pierogi. Odetchnąć od miasta!

Borówkowe pierogi. Odetchnąć o…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą
1

Pełnoziarniste jogurtowe placu…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Placuszki kokosowe z jagodami
2

Placuszki kokosowe z jagodami

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Babka cytrynowa na maśle
4

Babka cytrynowa na maśle

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Babeczki cytrynowe z malinami
2

Babeczki cytrynowe z malinami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem kurczaka, sera houllumi i pomarańczy
2

Sałatka z czosnku niedźwiedzie…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Wenus - ciasto z cytrynową pianką
1

Wenus - ciasto z cytrynową pia…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Koktajl z grejpfruta, jabłka i gruszki
2

Koktajl z grejpfruta, jabłka i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Budyń mandarynkowy na mleku kokosowym
2

Budyń mandarynkowy na mleku ko…

aronia aronia
Wiem co jem