Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową

Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka czekoladowo-cytrynowa z polewą czekoladową - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto cytrynowe:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 70 ml maślanki
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • szczypta soli

na ciasto czekoladowe:

  • 90 g szklanki mąki
  • 80 g cukru
  • 70 ml maślanki
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej
  • 40 g kakao naturalnego
  • 30 g kawy instant
  • 30 ml wrzątku
  • 1 jajko
  • 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

na polewę:

  • 100 g czekolady o zawartości kakao min. 70%
  • 60 ml śmietanki 36 %
  • 30 ml oleju rzepakowego Kujawski tłoczonego na zimno
  • 2½ łyżki kawy instant

Przygotowanie

Włącz piekarnik i nastaw go na 180°C. Natłuść olejem Kujawskim formę do babki.

 

Ciasto cytrynowe:

W małej miseczce dokładnie rozetrzyj skórkę cytrynową z cukrem. W większej misce umieść masło, dodaj cukier ze i miksuj przez 3 min, do powstania białej masy. Następnie dodaj jajko i miksuj, aż masa stanie się jednolita.

 

W małej miseczce wymieszaj maślankę, wanilię i sok z cytryny, a w drugiej wymieszaj mąkę, sodę i sól. Cały czas miksując, na niskich obrotach, dosypuj do masy na przemian maślankę i mąkę, aż do powstania jednolitego ciasta. Odstaw masę w misce na bok.

 

Ciasto czekoladowe:

Ubijaj mikserem masło i cukier do powstania białej masy (przez 3 min.). Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia się składników. W małej miseczce wymieszaj kawę z wrzątkiem i wmieszaj do masy.

 

W małej miseczce wymieszaj maślankę i ekstrakt waniliowy, a w drugiej kakao, mąkę, sodę i sól. Cały czas miksując, na wolnych obrotach, dodawaj naprzemiennie maślankę i mąkę, aż do utworzenia jednolitego ciasta.

 

Przekładaj do formy naprzemiennie masę jasną i ciemną, obracając formą tak, by masy rozłożyły się równomiernymi warstwami.

 

Włóż babkę do piekarnika i piecz przez 35-40 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw na 15 min. po czym wyjmij na kratkę do wystudzenia.

 

Polewa czekoladowa:

Wymieszaj posiekaną czekoladę, śmietankę oraz kawę w misce i włóż na 30 sek. do mikrofalówki (lub do momentu rozpuszczenia się czekolady). Po wyjęciu, gdy masa lekko ostygnie, energicznie wmieszaj olej rzepakowy na zimno. Mieszaj, aż masa stanie się kremowa i błyszcząca.

 

Polej ciasto po jego wystudzeniu i podawaj.

 

Pyszna i wilgotna babka, która z pewnością zachwyci całą rodzinę. W polewie z łatwością można przemycić jeden z najzdrowszych na świecie olejów - olej rzepakowy tłoczony na zimno. Olej ten, oprócz nadania polewie blasku, dzięki zawartości przeciwutleniaczy i nienasyconych kwasów tłuszczowych korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.

 

 

Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Przepisy z tych kategorii

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
2

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wuzetka cynamonowa
2

Wuzetka cynamonowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto ucierane na kefirze z jabłkami

Ciasto ucierane na kefirze z j…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sernik z mango na migdałowym spodzie
1

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Karpatka z kremem budyniowym
2

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Przepisy z tych kategorii

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sałatka z brukselką, parmezanem i pomidorami, z oliwą o octem balsamicznym
2

Sałatka z brukselką, parmezane…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Super proste placuszki

Super proste placuszki

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki