Babka budyniowa z suszoną aronią
Dziś mam dla Was klasyczną, prostą babkę budyniową z dodatkiem suszonej aronii, która wspomaga leczenie przeziębień i podrażnień górnych dróg oddechowym oraz pomaga w normalizowaniu poziomu ciśnienia krwi, podnoszą odporność. Oczywiście jej dodatek możecie pominąć, albo zastąpić np suszoną żurawiną, ale ja polecam babkę w takiej wersji.
Składniki:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 g suszonej aronii (dostępna na Skworcu.pl)
Jaja ubijamy z cukrami do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo dodajemy pozostałe suche składniki (można je wcześniej wymieszać ze sobą) na przemian z olejem, na koniec wlewamy sok z cytryny. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto i pieczemy ok 45 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka.