Babeczki z rodzynkami i białą czekoladą

Babeczki z rodzynkami i białą czekoladą

Zdjęcie - Babeczki z rodzynkami i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Te babeczki są po prostu idealne gdy najdzie ochota na coś słodkiego. Wilgotne, słodkie i mięciutkie umilą każde popołudnie przy herbatce. Świetnie sprawdzą się także do śniadaniówki dla najmłodszych. Z przepisu wyszło ok 15 sztuk i zniknęły po prostu błyskawicznie i pomyśleć, że powstały tylko dlatego, że serkowi mascarpone kończyła się data ważności.

 

Składniki na babeczki z rodzynkami i białą czekoladą:

(na ok 15 babeczek):

  • 100g cukru,
  • 2 jajka,
  • 150g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250g serka mascarpone,
  • 4 łyżki mleka
  • 50g białej czekolady,
  • garść rodzynek (jeśli nie lubisz, może pominąć)

 

Jakz robić babeczki z rodzynkami i białą czekoladą?

Czekoladę kruszymy, dodajemy do niej mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy z serkiem mascarpone (czekolada nie może być gorąca). Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż uzyskamy niemal białą, puszystą pianę. Dodajemy do niej serek z czekoladą, mieszamy. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy rodzynki i ponownie ostrożnie mieszamy.

Gotowe ciasto przekładamy do papilotek lub silikonowych foremek na muffinki, do 3/4 ich wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i pieczemy 25 minut do suchego patyczka.

Smacznego

Zdjęcie - Babeczki z rodzynkami i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Babeczki z rodzynkami i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babeczki z rodzynkami i białą czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów