Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami – przepis

Na ten szczególny dzień przygotowałam coś bardzo prostego w przygotowaniu, ale jak bardzo pysznego. Na pewno każdej mamie przypadnie do gustu taki deser. Pamiętajmy, że nie liczą się prezenty, a pamięć:). Wszystkiego najlepszego dla wszystkich mam. Za inspirację dziękuję artkulinaria. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 12 babeczek

  • 225g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150g cukru pudru
  • 125g masła
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

KREM:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

DODATKOWO:

  • 36 średnich truskawek
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem. W miseczce miksujemy miękkie masło ( temp. pokojowa ) razem z mlekiem, jajkami oraz ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy stopniowo przesiane suche składniki i łączymy do uzyskania jednolitej masy. Formę na muffinki smarujemy masłem i napełniamy do wysokości. Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 C i wkładamy babeczki na ok. 20-25 min, pieczemy do uzyskania złotego koloru.

Śmietanę ubijamy razem ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Truskawki kroimy na ćwiartki.

Muffinki po ostudzeniu przekrajamy na wysokości, napełniamy kremem i truskawkami. Przykrywamy górą częścią babeczki i posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego.

Zdjęcie - Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŹródło: weheartit

Zdjęcie - Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Tagi: Babeczki, Bitaśmietana, Truskawki

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy