Babeczki „jednookie potwory” na Halloween (cupcakes) – przepis

W tym roku postanowiłam zaszaleć i Halloween świętować tak jak Amerykanie. Dużo zabawy i śmiechu. Dość tych smutków i zadumy, codziennie mamy tego mnóstwo na ulicy. W internecie jest dużo pomysłów na przeróżne straszydła i krwawe słodkości na Halloween. Niektóre zamiast budzić grozę bardziej śmieszą ( nie jest tak z tymi moimi?).

Babeczki rzeczywiście podczas ich robienia bardziej mnie rozmieszały niż krzywiłam się z obrzydzenia. Straszność tych babeczek ustąpiła śmieszności, czyli tak jak na Halloween ma być. Jeśli szukasz bardziej upiornych zajrzyj TUTAJ.

Babeczki są słodkie z bardzo lekki kremem na bazie białek. Jedzenie na mnie patrzy – tak stwierdził M. po ich zobaczeniu… a może to Wielki brat patrzy?.

Krem możesz zabarwić na dowolny kolor. Ja akurat miałam pod ręką niebieski barwnik i wyszły jakoś tak lekko morskie. Jednookie potwory nie tylko są fajne do zrobienia w Halloween, ale także na przyjęcie dla dzieci lub urodziny.

Zdjęcie - Babeczki „jednookie potwory” na Halloween (cupcakes) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

JEDNOOKIE POTWORY BABECZKI NA HALLOWEEN (CUPCAKES) – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA MUFFINKI:

ILOŚĆ: ok. 12 sztuk

  •  200 g mąki tortowej
  • 130 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  •  200 g masła, temp. pokojowa
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • niebieski barwnik spożywczy w płynie

 DODATKOWO:

  • żelowe oczy na Halloween (u mnie z Lidla)

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Śmietankę lekko podgrzewamy. Masło miksujemy i po chwili dodajemy cukier, dobrze mieszamy. Następnie dodajemy jajka, miód, wanilię, po dodaniu każdego składnika miksujemy dokładnie mikserem. Na koniec dodajemy naprzemiennie suche składniki ze śmietanką w trzech partiach. Formę na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami i napełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy w temp. 170 C przez 20-25 min do tzw. suchego patyczka.  Muffinki z TEGO przepisu.

Białka przekładamy do szklanej miski razem z cukrem oraz szczyptą soli. Układamy nad garnuszkiem z lekko gotującą się wodą i mieszamy do roztopienia cukru (sprawdzamy czy jest wyczuwalny pomiędzy palcami). Następnie zestawiamy i miksujemy, aż masa będzie bardzo gęsta ok. 5-10 min. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo masło pokrojone na kawałki. Masa po dodaniu masła zacznie się lekko rozluźniać i przypominać zważoną. Miksujemy do momentu, aż będzie jednolita i dokładnie połączona. Na koniec dodajemy wanilię oraz barwnik (w zależności jak intensywny kolor chcemy uzyskać u mnie ok. 1 łyżeczki).

Na muffinki nakładamy niewielką ilość kremu i rozsmarowujemy po wierzchu. Następnie na środku tworzymy niewielki okrąg, wkładamy do niego żelowego oko. Krem przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego tylką w kształcie tuby o śr. 1-2 mm. Dekorujemy tworząc niewielkie kleksy.

TUTAJ zobacz film z wykonania dekoracji.

Zdjęcie - Babeczki „jednookie potwory” na Halloween (cupcakes) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki „jednookie potwory” na Halloween (cupcakes) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kruche rogaliki budyniowe

Kruche rogaliki budyniowe

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Babeczki dziecinnie proste

Babeczki dziecinnie proste

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasteczka z patelni
1

Ciasteczka z patelni

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Proste ciasteczka maślane

Proste ciasteczka maślane

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rogaliki świętokrzyskie

Rogaliki świętokrzyskie

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Maślane ciasteczka z syropem klonowym

Maślane ciasteczka z syropem k…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy