Babeczki HoHo
Babeczki Hoho z serialu Damages | Układy
12 sztuk
Składniki:
1/2 szklanki plus 2 łyżki mąki
1/3 szklanki niesłodzonego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki plus 2 łyżki cukru
2 łyżki wody
Rozgrzej piekarnik do 180°. Wysmaruj masłem foremkę na 12 muffinów lub wyłóż papilotkami. W średniej wielkości misce przesiej mąkę i kakao z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce, przy użyciu elektrycznego miksera, utrzyj żółtka z olejem, 1/2 szklanki cukru i wodą. Dodaj suche składniki i wymieszaj na małych obrotach na gładką masę.
W szklanej misce ubij białka. Dodaj pozostałe 2 łyżki cukru i ubij na sztywną masę. Wymieszaj 1/4 białek w cieście, a następnie włóż pozostałe. Wymieszaj aż znikną smugi. Wyłóż ciasto do połowy papilotek. Piecz przez 15 minut. Zostaw na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Nadzienie:
6 łyżek miękkiego masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki Marshmallow Fluff
1 1/2 łyżki plus 1 łyżeczka śmietany kremówki
Na średnich obrotach utrzyj masło z cukrem, Marshmallow Fluff i 1 1/2 łyżki śmietany aż będzie puszysta masa. Odłóż pół szklanki nadzienia i dodaj do niego 1 łyżeczkę śmietany kremówki (to będzie do dekoracji). Jeśli macie szprycę możecie wstrzykiwać nadzienie szprycą do środka babeczek. Ja wykrawałam czubki i wkładałam łyżeczką, a potem je zatykałam. Wycięcia i tak nie będzie widać, bo są pokryte warstwą czekolady.
Polewa:
1/4 szklanki śmietany kremówki
150g czekolada gorzkiej, drobno posiekanej
1 łyżka masła, zmiękczona
Podgrzać śmietanę w rondelku aż się zagotuje. Dodać czekoladę i odstawić na 5 minut. Dodaj masło i mieszaj, aż będzie gładkie. Albo można rozpuścić czekoladę na parze i tylko nią pokryć babeczki. Obie wersje są pyszne. Trzymać w lodówce przez minimum 10 minut. Na końcu zrobić charakterystyczne esyfloresy z pozostałej masy z nadzienia. Albo można pójść na łatwiznę i zrobić to pisakiem z lukru :-)
Ogląda, gotuje i fotografuje: Kino i Kuchnia
Zobacz rowniez:Kurczak w Rieslingu | Coq au RieslingŚwiąteczne fettuccini z The HolidayCzekoladowe filmySekretne życie Waltera Mitty | Secret Life of Walter Mitty