Babciny chleb pszenny na maślance
Prosty i dość szybki w przygotowaniu chlebek. Najsmaczniejszy w dniu pieczenia - na drugi dzień robi się trochę gliniasty. Z podanych składników wychodzą 2 ok.półkilogramowe bochenki. Zabrakło mi maślanki (a w sklepie była tylko owocowa), więc zrobiłam eksperyment i użyłam zamiast niej kefiru.
przepis z książki "Chleb. Pieczemy w domu" Beatrice Ojakangas
Składniki (na 2 bochenki) :
- 7 g suchych drożdży
- 1/4 szklanki ciepłej wody (40-45°C)
- 2 łyżki cukru
- 6 łyżek miękkiego masła lub margaryny
- 2 łyżeczki soli
- 1,5 szklanki ciepłej maślanki (40-45°C) - [u mnie kefir]
- 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 - 2,5 szklanki zwykłej mąki pszennej
W dużej misce wymieszać drożdże z wodą, dodać cukier i odstawić na 5 minut (aż drożdże się spienią). Dodać masło, sól, maślankę oraz mąkę pełnoziarnistą - dokładnie zagnieść. Powoli dodawać mąkę pszenną, zagniatać do uzyskania gładkiego, twardego ciasta. Odstawić na 15 minut.
Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat, zagniatać, aż stanie się gładkie i sprężyste (ok.10 minut). Włożyć do posmarowanej tłuszczem miski, obrócić, aby natłuścić ciasto ze wszystkich stron. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę (ciasto powinno podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 2 równe części. Uformować dwa okrągłe bochenki. Nasmarować tłuszczem dwie tortownice o średnicy 20 cm. Ułożyć bochenki w formach, "szwem" do dołu. Odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto prawie podwoi objętość (45-60 minut).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.25-30 minut (aż chleb się zarumieni, a postukany od spodu wyda głuchy odgłos). [po 30 minutach pieczenia chlebki miały miękki spód, więc piekłam je jeszcze przez ok. 10 minut ułożone bezpośrednio na blasze].
Upieczone bochenki wyjąć z form i ostudzić na kratce.
wersja dla "maszynistów" :
Składniki umieścić w maszynie w następującej kolejności : mokre, suche, a na końcu drożdże. Nastawić program "zagniatanie z wyrastaniem". Z wyrośniętym ciastem postępować jak w powyższej części przepisu.