A mnie jest szkoda lata…Kurki duszone w winie Moscato.

Zdjęcie - A mnie jest szkoda lata…Kurki duszone w winie Moscato. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na wszystkich prawie blogach gotowość na jesień.
Oczekiwanie na jej przyjście.
A mnie jest szkoda lata…
Ja jeszcze czekam na słońce i ciepłe dni.
Na chodzenie z krótkim rękawem i otulanie się promieniami.
Na piesze wycieczki po polach, na wyprawy rowerowe do lasu.

Zdjęcie - A mnie jest szkoda lata…Kurki duszone w winie Moscato. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I zrobiłam kurki.Słoneczne,letnie grzyby. Dla mnie nigdy ich dość.Stwarzają tyle kulinarnych możliwości. Pasują do każdej pory dnia.
Dla mnie to grzyby idealne. Kurki duszone w winie z późnego zbioru, czyli Porcini Brasati con Moscato* 1 łyżka masła 5 łyżek oliwy z oliwek 1/2kg świeżych kurek 25dkg szalotek** drobna sól morska i świeżo tłuczony pieprz 1 szklanka moscato lub innego białego wina z późnego zbioru 1 szklanka tłustej śmietany 4-5 świeżych liści szałwii Zdjęcie - A mnie jest szkoda lata…Kurki duszone w winie Moscato. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na średnim ogniu rozpuść na dużej patelni trzy łyżki masła i wymieszaj je z oliwą z oliwek. Gdy masło zacznie się pienić,wrzuć grzyby i szalotki i kilka razy mocno potrząśnij, żeby pokryły się gorącym tłuszczem. Zmniejsz gaz i smaż,aż grzyby zaczną puszczać soki. Obficie posyp całość solą i pieprzem,wlej wino i duś przez 20 minut, aż wino i soki zostaną wchłonięte przez grzyby. W międzyczasie postaw na średnim ogniu mały rondelek i podgrzej w nim tłusta śmietanę z liśćmi szałwii. Gdy będzie się zbliżała do punktu wrzenia,zdejmij rondelek z gazu i przykryj go pokrywką. Przelej wonna śmietanę przez sitko i wyrzuć liście. Dodaj ją do grzybów i zostaw na małym ogniu,żeby potrawa dusiła się dalej. Po dwóch,trzech minutach woda ze śmietany powinna dostatecznie odparować. Podawaj danie bardzo gorące, z cienkim tostem i kieliszkiem tego samego zimnego moscato, którego użyłaś podczas duszenia. Zdjęcie - A mnie jest szkoda lata…Kurki duszone w winie Moscato. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* przepis z książki Tysiąc dni w Wenecji Marleny de Blasi – dziennikarki,
krytyczki kulinarnej,autorki książek kucharskich. ** Autorka pisze o szalotkach drobno posiekanych.
Ja pokroiłam je na ćwiartki i połówki. Zdjęcie - A mnie jest szkoda lata…Kurki duszone w winie Moscato. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wino nadaje potrawie szczególnego aromatu i aksamitności.

Przepisy z tych kategorii

Kurki duszone w śmietanie
10

Kurki duszone w śmietanie

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków

figmara figmara
figowe smaki

Tofucznica z pieczarkami
1

Tofucznica z pieczarkami

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Smażone pieczarki z kozim serem i rukolą na toście
1

Smażone pieczarki z kozim sere…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło

Pieczone pieczarki portobello…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Smażone pieczarki z kozim serem i rukolą na toście
1

Smażone pieczarki z kozim sere…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Pieczony dorsz na groszku z boczkiem w śmietanie

Pieczony dorsz na groszku z bo…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło

Pieczone pieczarki portobello…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pieczarki faszerowane ryżem, pomidorami suszonymi i oliwkami

Pieczarki faszerowane ryżem, p…

food² food²
Food Square

Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną
1

Pierogi gryczane z kapustą, gr…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Co zamiast uszek do Wigilijnego barszczu? Kulebiaczki drożdżowe z pieczarką

Co zamiast uszek do Wigilijneg…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork