A mnie jest szkoda lata…Kurki duszone w winie Moscato.

Zdjęcie - A mnie jest szkoda lata…Kurki duszone w winie Moscato. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na wszystkich prawie blogach gotowość na jesień.
Oczekiwanie na jej przyjście.
A mnie jest szkoda lata…
Ja jeszcze czekam na słońce i ciepłe dni.
Na chodzenie z krótkim rękawem i otulanie się promieniami.
Na piesze wycieczki po polach, na wyprawy rowerowe do lasu.

Zdjęcie - A mnie jest szkoda lata…Kurki duszone w winie Moscato. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I zrobiłam kurki.Słoneczne,letnie grzyby. Dla mnie nigdy ich dość.Stwarzają tyle kulinarnych możliwości. Pasują do każdej pory dnia.
Dla mnie to grzyby idealne. Kurki duszone w winie z późnego zbioru, czyli Porcini Brasati con Moscato* 1 łyżka masła 5 łyżek oliwy z oliwek 1/2kg świeżych kurek 25dkg szalotek** drobna sól morska i świeżo tłuczony pieprz 1 szklanka moscato lub innego białego wina z późnego zbioru 1 szklanka tłustej śmietany 4-5 świeżych liści szałwii Zdjęcie - A mnie jest szkoda lata…Kurki duszone w winie Moscato. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na średnim ogniu rozpuść na dużej patelni trzy łyżki masła i wymieszaj je z oliwą z oliwek. Gdy masło zacznie się pienić,wrzuć grzyby i szalotki i kilka razy mocno potrząśnij, żeby pokryły się gorącym tłuszczem. Zmniejsz gaz i smaż,aż grzyby zaczną puszczać soki. Obficie posyp całość solą i pieprzem,wlej wino i duś przez 20 minut, aż wino i soki zostaną wchłonięte przez grzyby. W międzyczasie postaw na średnim ogniu mały rondelek i podgrzej w nim tłusta śmietanę z liśćmi szałwii. Gdy będzie się zbliżała do punktu wrzenia,zdejmij rondelek z gazu i przykryj go pokrywką. Przelej wonna śmietanę przez sitko i wyrzuć liście. Dodaj ją do grzybów i zostaw na małym ogniu,żeby potrawa dusiła się dalej. Po dwóch,trzech minutach woda ze śmietany powinna dostatecznie odparować. Podawaj danie bardzo gorące, z cienkim tostem i kieliszkiem tego samego zimnego moscato, którego użyłaś podczas duszenia. Zdjęcie - A mnie jest szkoda lata…Kurki duszone w winie Moscato. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* przepis z książki Tysiąc dni w Wenecji Marleny de Blasi – dziennikarki,
krytyczki kulinarnej,autorki książek kucharskich. ** Autorka pisze o szalotkach drobno posiekanych.
Ja pokroiłam je na ćwiartki i połówki. Zdjęcie - A mnie jest szkoda lata…Kurki duszone w winie Moscato. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wino nadaje potrawie szczególnego aromatu i aksamitności.

Przepisy z tych kategorii

Kurki duszone w śmietanie
10

Kurki duszone w śmietanie

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Eintopf z kurek i dorsza

Eintopf z kurek i dorsza

figmara figmara
figowe smaki

Gulasz z boczniaków

Gulasz z boczniaków

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Dietetyczna zapiekanka z cukinią i kurczakiem
1

Dietetyczna zapiekanka z cukin…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chrupiące udka kurczaka z pieczarkami
1

Chrupiące udka kurczaka z piec…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczarkami
2

Sałatka z pieczarkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki portobello faszerowane kuskusem

Pieczarki portobello faszerowa…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Leśny przysmak

Leśny przysmak

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Zupa grzybowa na maślance
1

Zupa grzybowa na maślance

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Grzybowo - czosnkowe uszka babci Władzi
1

Grzybowo - czosnkowe uszka bab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą

Pieczarki faszerowane salami i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Łosoś jurajski w kurkach z masłem, czosnkiem i koprem. Prosto z patelni!

Łosoś jurajski w kurkach z mas…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami