Porady kulinarne autora

  • Kiszone pomidory - jakie wybrać?

    Najlepsze pomidory do kiszenia to pomidory owalne odmiany Lima.  Powinny być jędrne (pomidory, które są bardzo soczyste nie bardzo będą się nadawały, ponieważ po ukiszeniu robią się zbyt miękkie i będą się rozpadać).

  • Kruche ciasto - jakie są zasady jego przygotowania?

    Masło dodane do ciasta powinno być zimne. Kruche ciasto zagniatamy szybko, ponieważ nie lubi ono długiego wyrabiania, długie wyrabiane może spowodować, że będzie ono twarde po upieczeniu. Najlepiej więc wyrabiać je przy pomocy malaksera, aby skrócić czas przygotowania. Po zagnieceniu konieczne jest schłodzenie ciasta! Spody kruchych ciast powinny być cieniutkie, jeśli więc Wasza forma jest mniejsza od tej podanej w przepisie, wykorzystajcie tylko część ciasta, a pozostałą zamroźcie, będzie na następny raz.  Zrobienie grubego spodu będzie porażką, ponieważ po upieczeniu taki spód może być twardy i zbyt dominujący, a przecież kruche ciasto powinno być delikatnym i smacznym nośnikiem pysznego owocowego wypełnienia Idealna…

  • Jak długo gotować sos grzybowy po dodaniu mascarpone/śmietany?

    Przygotowując sosy grzybowe z dodatkiem śmietany czy serka mascarpone pamiętajcie, żeby nie gotować i  nie dusić ich zbyt długo po dodaniu mascarpone - wystarczy zagotować, doprawić i zdjąć z ognia. Zbyt długie duszenie, a szczególnie na ostrym ogniu może spowodować rozwarstwienie sosu lub nadmierne zredukowanie co sprawi, że sos będzie „suchy” i niesmaczny.

  • Po co dodawać alkohol do lodów?

    Alkohol obniża temperaturę zamrażania i nadaje lodom bardziej aksamitnej konsystencji, ma to znaczenie jeśli, przygotowujecie lody bez mieszania, czyli chłodzone w zamrażalniku.

  • Jak przechowywać ciasto drożdżowe?

    Ciasto drożdżowe po upieczeniu dość szybko obsycha i należy pamiętać, aby przechowywać je w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub owinięte folią spożywczą to zabezpieczy je przed wyschnięciem.

  • Pleśniak - co zrobić z ciastem przed pieczeniam?

    Ciasto przed pieczeniem należy dobrze schłodzić, aby łatwo dało zetrzeć się na tarce. Ścierane ciasto daje lepszy efekt, daje większą kruchość i delikatność niż rozwałkowany placek.

  • Jak składać ciasto na chleb?

    To bardzo prosty zabieg, który sprawia, że ciasto jest mocniejsze, poprawia jego strukturę, a po uformowaniu nie rozpływa się na boki. Pierwsze składanie ciasta najlepiej przeprowadzić po około 30 minutach od odstawienia go do wyrastania. Na początek należy zwilżyć dłoń wodą, aby ciasto mniej kleiło się, a następnie sięgnąć na dno miski i wyciągając ciasto w górę, kiedy poczujecie opór, należy położyć wyciągniętą część ciasta na wierzch. Ciasto wyciągnąć z czterech stron, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na kolejne 30 minut. Uważajcie, żeby podczas wyciągania ciasta w górę nie rozrywać go, rozrywanie spowoduje zerwanie włókien glutenowych, a co za…

  • Ciasto ucierane - co jest powodem zakalca?

    Najczęściej powodem zakalca lub niezbyt udanego wypieku są składniki wyjęte prosto z lodówki, ciasto ucierane nie lubi dużych różnic temperatury między składnikami. Kiedy na przykład zaczniecie ucierać miękkie masło z cukrem, a następnie dodacie zimne jajka prosto z lodówki, masa zwarzy się i ciasto z pewnością nie będzie takie, jak powinno być! Pamiętajcie o tym, aby przed przygotowaniem ciasta ucieranego wyjąć wcześniej wszystkie produkty lodówkowe potrzebne do ciasta, a zapewniam, że ciasto będzie wspaniałe. 

  • Ciasto z kremem - jak je przechowywać?

    Ciasto z kremem zawsze przechowujemy w lodówce i to zabezpieczone folią spożywczą. Forma z ciastem powinna być przykryta folią, można też ciasto przechowywać w zamykanym pojemniku. Tak zabezpieczone ciasto nie będzie obsychało i nawet po kilku dniach będzie apetycznie wyglądało. 

  • Ciasto drożdżowe - jakie drożdże?

    Przygotowując ciasto drożdżowe, trzeba pamiętać o dobrych aktywnych drożdżach, tak zwane świeże drożdże, jak wskazuje ich nazwa, powinny być świeże! Jeśli ich data ważności dawno minęła, to nie ryzykujcie ich użycia, ze starych drożdży rozczyn po prostu nie zacznie pracować. Co za tym idzie, gdybyście chcieli przygotować ciasto na takim rozczynie, to niestety zmarnujecie produkty. Inną opcją jest zastosowanie suchychdrożdży, to zawsze jest pewne rozwiązanie. Trzeba tylko pamiętać o tym, że drożdże suche mieszamy z mąką, nie robimy z nich mokrego rozczynu!

  • Jabłecznik - jakie jabłka wybrać?

    To jest sprawa indywidualna, bo niektórzy lubią dość kwaśne szarlotki i tutaj sprawdzą się jabłka typu Szara Reneta, Gloster czy Antonówka. Z jabłek o łagodniejszym i słodkim smaku warto sięgnąć po Ligol, Champion, a w sezonie Papierówkę.

  • Jak odświezyć ciasto drożdżowe?

    Najlepszym sposobem jest przygotowanie z nich wspaniałych tostów francuskich. Można również przygotować je w prostszy sposób. Kawałki ciasta kroimy w grube kromki tostujemy w tosterze lub na suchej patelni, następnie smarujemy masłem. Na wierzch nakładamy porcję kremu czekoladowego lub miodu. Może też być masło migdałowe albo arachidowe, kilka plasterków banana, truskawki lub borówki.