Porady kulinarne
-
Puree z dyni - jaki gatunek dyni wybrać?
Przygotowuję puree z dyni hokkaido, to odmiana, która najlepiej się do tego nadaje.
-
Faworki - o czym należy pamiętać?
Ciasto musi być bardzo dobrze wyrobione, najlepiej robić to przez kilka minut aż będzie całkiem gładkie, następnie trzeba je porządnie oklepać wałkiem, żeby wtłoczyć w nie pęcherzyki powietrza. Warto też przyłożyć się do jak najcieńszego rozwałkowania ciasta.
-
-
Czym zastąpić makaron z "zupek chińskich"?
Używam zwykłego makaronu chińskiego wonton, dostępnego bez problemu w każdym większym markecie.
-
Udany rosół - co zrobić?
Sekretem udanego rosołu są składniki dobrej jakości (dobrze więc wybrać się do sprawdzonego rzeźnika) i czas. Dobry rosół gotuje się powoli, powinien tylko pyrkać a nie mocno bomblować.
-
Farsz do pierogów z mięsem zbyt suchy- co zrobić?
Po zmieleniu mięsa należy dodać tyle rosołu, żeby masa była dość wilgotna.
-
Farsz do pierogów z mięsem zbyt rzadki - co zrobić?
Farsz należy przesmażyć, aż osiągnie pożądaną konsystencję.
-
Faworki - jaka grubość ciasta?
Ciasto nalezży rozwałkować najcieniej jak się tylko da, powinno być dosłownie cienkie jak kartka papieru. Im bardziej je rozwałkujecie tym będą smaczniejsze
-
Ryba mrożona- co zrobić przed zmieleniem?
Jeśli użyjecie mrożonej ryby pamiętajcie, żeby po rozmrożeniu dobrze ją odcisnąć na ręcznikach papierowych z nadmiaru wody.
-
Jak wyparzyć słoiki na przetwory?
Wstawić suche słoiki do zimnego piekarnika i ustawić na temperaturę 100 stopni, po 25-30 minutach od momentu nagrzania się piekarnika wyłączyć go, uchylić drzwiczki i zostawić słoiki do całkowitego wystygnięcia;
-
Jakie ziemniaki na kopytka?
Do kopytek najlepiej nadają się mączyste ziemniaki. Różne rodzaje ziemniaków mogą wymagać różnej ilości mąki, do mniej mączystych ziemniaków będzie trzeba dodać więcej mąki. Do ich przygotowania doskonale sprawdzą się ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego dnia.