Zupa krem z ziemniaków z czarnuszką
Składniki:
- 50-60 ml oleju Kujawskiego LEN + CZARNUSZKA tłoczonego na zimno
- 650 g ziemniaków
- 70 g cebuli
- 100 g korzenia selera
- 2 ząbki czosnku
- 30 g kwaśnej śmietany 12%
- 1 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 5 ml oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Warzywa pokrój w dowolnej wielkości kostkę. Zeszklij na niewielkiej ilości oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Następnie zalej bulionem i gotuj przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Krok 2
Zupę zmiksuj na gładki krem. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 3
Zupę rozlej na talerze. Każdą porcję polej łyżką oleju Kujawskiego Len + Czarnuszka tłoczonego na zimno i udekoruj natką.
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Okazja: obiad
Poziom trudności: łatwe