Tiramisu w pucharkach (zimny deser)

Zdjęcie - Tiramisu w pucharkach (zimny deser) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Moje pierwsze tiramisu (ach, kiedy to było!) zrobiłam w misce. I dobrze, bo nie dało się ani pokroić w kawałki, ani zgrabnie nałożyć, żeby zachowało kształt. Wyjadaliśmy go łyżkami z miski, a wiadomo, nic tak nie zbliża ludzi, jak jedzenie z jednego naczynia;) Później było już tylko lepiej, a tiramisu za każdym razem nie tylko smakowało pysznie, ale i wyglądało pięknie.
Tym razem zrobiłam tiramisu w szklankach, dzięki czemu można nasycić oczy pięknym wzorem, który powstał z warstw kremu, biszkoptów i kakao.
I choć odmian tiramisu może być wiele - z truskawkami, malinami, kiwi, na serku homogenizowanym - to jednak klasyka ma w sobie to coś, nigdy się nie znudzi i smakuje każdemu.

Zdjęcie - Tiramisu w pucharkach (zimny deser) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 3-4 porcje):
12 podłużnych biszkoptów
2 duże jajka
250g sera mascarpone
3 łyżki cukru
100ml mocnej kawy
20ml amaretto
2 łyżki kakao

Zagotować pół litra wody. Jajka włożyć do gorącej wody na 10 sekund, wyjąć, oddzielić białko od żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, zmiksować z mascarpone. Jedno białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy jajeczno-serowej.
Amaretto wlać do kawy. Biszkopty przekroić na pół (żeby się mieściły w pucharkach), maczać w kawie i układać w pucharkach. U mnie na jedną warstwę wystarczyły 2 połówki. Na biszkopty wyłożyć łyżkę kremu, posypać kakao. Warstwy powtórzyć w każdym pucharku do wyczerpania składników (3 porcje po 4 warstwy albo 4 porcje po 3 warstwy). Ostatnią warstwę kremu można fantazyjnie wycisnąć przez tylkę z gwiazdką lub przez okrągłą, tworząc "kropelki".
Tiramisu przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego!

Zdjęcie - Tiramisu w pucharkach (zimny deser) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tiramisu w pucharkach (zimny deser) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!



http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html

Przepisy z tych kategorii

Krokiety z pieczarek i jajek

Krokiety z pieczarek i jajek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dyniowy warkocz drożdżowy  z nadzieniem makowym

Dyniowy warkocz drożdżowy z n…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pasta jajeczna z wędzonąym łososiem

Pasta jajeczna z wędzonąym łos…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Jajko zapiekane w awokado

Jajko zapiekane w awokado

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Migdałowe ciasto z malinami- financier
1

Migdałowe ciasto z malinami- f…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rożki białostockie
3

Rożki białostockie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Kokosowo-bananowy budyń jaglany z karmelizowanym ananasem

Kokosowo-bananowy budyń jaglan…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Dyniowe trufle z imbirem, marcepanem i korzeniami. Rozgrzewająco!
4

Dyniowe trufle z imbirem, marc…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Fasolowy  deser cynamonowy

Fasolowy deser cynamonowy

figmara figmara
figowe smaki

Lody z białej czekolady

Lody z białej czekolady

Dzi Dzi
karmelowy

Tiramisu + film - Jak zrobić
2

Tiramisu + film - Jak zrobić

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Dyniowa panna cotta
2

Dyniowa panna cotta

food² food²
Food Square