Tiramisu w pucharkach (zimny deser)

Zdjęcie - Tiramisu w pucharkach (zimny deser) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Moje pierwsze tiramisu (ach, kiedy to było!) zrobiłam w misce. I dobrze, bo nie dało się ani pokroić w kawałki, ani zgrabnie nałożyć, żeby zachowało kształt. Wyjadaliśmy go łyżkami z miski, a wiadomo, nic tak nie zbliża ludzi, jak jedzenie z jednego naczynia;) Później było już tylko lepiej, a tiramisu za każdym razem nie tylko smakowało pysznie, ale i wyglądało pięknie.
Tym razem zrobiłam tiramisu w szklankach, dzięki czemu można nasycić oczy pięknym wzorem, który powstał z warstw kremu, biszkoptów i kakao.
I choć odmian tiramisu może być wiele - z truskawkami, malinami, kiwi, na serku homogenizowanym - to jednak klasyka ma w sobie to coś, nigdy się nie znudzi i smakuje każdemu.

Zdjęcie - Tiramisu w pucharkach (zimny deser) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na 3-4 porcje):
12 podłużnych biszkoptów
2 duże jajka
250g sera mascarpone
3 łyżki cukru
100ml mocnej kawy
20ml amaretto
2 łyżki kakao

Zagotować pół litra wody. Jajka włożyć do gorącej wody na 10 sekund, wyjąć, oddzielić białko od żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, zmiksować z mascarpone. Jedno białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy jajeczno-serowej.
Amaretto wlać do kawy. Biszkopty przekroić na pół (żeby się mieściły w pucharkach), maczać w kawie i układać w pucharkach. U mnie na jedną warstwę wystarczyły 2 połówki. Na biszkopty wyłożyć łyżkę kremu, posypać kakao. Warstwy powtórzyć w każdym pucharku do wyczerpania składników (3 porcje po 4 warstwy albo 4 porcje po 3 warstwy). Ostatnią warstwę kremu można fantazyjnie wycisnąć przez tylkę z gwiazdką lub przez okrągłą, tworząc "kropelki".
Tiramisu przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem oprószyć kakao.
Smacznego!

Zdjęcie - Tiramisu w pucharkach (zimny deser) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tiramisu w pucharkach (zimny deser) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!



http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html

Przepisy z tych kategorii

Chleb gryczano-orkiszowy

Chleb gryczano-orkiszowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pudding chia z figami
1

Pudding chia z figami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Jogurtowy chleb z pieczarkami

Jogurtowy chleb z pieczarkami

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Czekoladowe ciasto z gotowanymi gruszkami

Czekoladowe ciasto z gotowanym…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Deser Bounty z białą fasolą

Deser Bounty z białą fasolą

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Pomidory faszerowane ryżem z bazylią i rozmarynem, z dodatkiem sosu z kawałków pomidora
2

Pomidory faszerowane ryżem z b…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Beza z malinowym kompotem. Wrześniowa melancholia
1

Beza z malinowym kompotem. Wrz…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Placek ze śliwkami
2

Placek ze śliwkami

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kolorowe ciasto ze  śliwkami
2

Kolorowe ciasto ze śliwkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Pavlova z mango

Pavlova z mango

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Czekoladowy tort z lodami
2

Czekoladowy tort z lodami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasto serowo-kokosowe z jeżynami

Ciasto serowo-kokosowe z jeżyn…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki