Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!

Zdjęcie - Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiosenne szparagi to cudowna i wręcz zmysłowa rzecz. Niestety wiele osób zapomina o tym, że właśnie w sezonie powinni je jeść. Bo wiosną pojawiają się najlepsze, najmłodsze i najzgrabniejsze szparagowe łodygi. I tymi zaletami mają przewagę nad grubymi lub zwiędłymi wiązkami, które ścisnięte gumowymi opaskami i często skąpane w wodzie widzę w supermarkecie w połowie stycznia…
Warto dlatego doczekać do wiosny aby delektować się najlepszymi szparagami. I nie trzeba maltretować ich długim przygotowaniem. Potrzebują mało czasu i niewielu składników, aby smakowały jak wiosenne niebo!
Dzisiejszy przepis pochodzi z mojej ulubionej kuchni włoskiej, ale można przygotować je pomijając okruchy bagietki, dodać inny ser lub jakiś ulubiony składnik.
Sezon szparagowy uważam za otwarty!

Zdjęcie - Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiosenne szparagi i Asiago to szybkie i łatwe danie. Wszystko piecze się w piekarniku i jest chrupkie, maślane i lekko rumiane. Wiosenne niebo na talerzu!

Zdjęcie - Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiosenne szparagi z serem Asiago i grzankami

500 g szparagów
2 łyżki oliwy extra-virgin
1 szklanka rozdrobnionego świeżego sera Asiago
3 łyżki grzanek z bagietki na zakwasie
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
tarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Piekarnik rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Szparagi odłam w miejscu, gdzie się chcą złamać. Ułóż je w misce i polej je 1 łyżką oliwy, wymieszaj, aby wszystkie pokryły się oliwą.
W drugiej misce wymieszaj ser, grzanki, pietruszkę i skórkę z cytryny. Wlej pozostałą 1 łyżkę oleju i wymieszaj. Ułóż szparagi w naczyniu do zapiekania i posyp przygotowaną posypką z grzankami. Piecz, aż szparagi będą miękkie, a posypka uzyska złoty kolor – ok.20 minut, w zależności od grubości szparagów.
Skrop szparagi sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem i podawaj gorące.

* szparagi prezentuję na dębowej tacy wykonanej przez Wooden Stuff – klik!

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z czerwonej kapusty
1

Sałatka z czerwonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gołąbki z ziemniakami i cukinią
1

Gołąbki z ziemniakami i cukini…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Orecchiette ze świeżymi pomidorami i kaparami
1

Orecchiette ze świeżymi pomido…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkowy dzień
2

Wyjątkowe tiramisu na wyjątkow…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Gołąbki wegeteriańskie z kaszą z pieczarkami

Gołąbki wegeteriańskie z kaszą…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczona włoska kapusta faszerowana ziemniakami
2

Pieczona włoska kapusta faszer…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Wrapy z kurczakiem, papryką, sałatą i sosem czosnkowym
1

Wrapy z kurczakiem, papryką, s…

Beti Beti
kruche babeczki

Grissini z kurkami i koperkiem
2

Grissini z kurkami i koperkiem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Drożdżowe róże serwo - szpinakowe
2

Drożdżowe róże serwo - szpinak…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Twister z grillowanym kurczakiem (LOW FODMAP, bez glutenu, bez laktozy)
1

Twister z grillowanym kurczaki…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Śledzie z curry i musztardą
3

Śledzie z curry i musztardą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bakłażany marynowane w czosnku i cytrynie. Z jogurtem greckim i za’atarem
2

Bakłażany marynowane w czosnku…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami