Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!

Zdjęcie - Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiosenne szparagi to cudowna i wręcz zmysłowa rzecz. Niestety wiele osób zapomina o tym, że właśnie w sezonie powinni je jeść. Bo wiosną pojawiają się najlepsze, najmłodsze i najzgrabniejsze szparagowe łodygi. I tymi zaletami mają przewagę nad grubymi lub zwiędłymi wiązkami, które ścisnięte gumowymi opaskami i często skąpane w wodzie widzę w supermarkecie w połowie stycznia…
Warto dlatego doczekać do wiosny aby delektować się najlepszymi szparagami. I nie trzeba maltretować ich długim przygotowaniem. Potrzebują mało czasu i niewielu składników, aby smakowały jak wiosenne niebo!
Dzisiejszy przepis pochodzi z mojej ulubionej kuchni włoskiej, ale można przygotować je pomijając okruchy bagietki, dodać inny ser lub jakiś ulubiony składnik.
Sezon szparagowy uważam za otwarty!

Zdjęcie - Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiosenne szparagi i Asiago to szybkie i łatwe danie. Wszystko piecze się w piekarniku i jest chrupkie, maślane i lekko rumiane. Wiosenne niebo na talerzu!

Zdjęcie - Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wiosenne szparagi z serem Asiago i grzankami

500 g szparagów
2 łyżki oliwy extra-virgin
1 szklanka rozdrobnionego świeżego sera Asiago
3 łyżki grzanek z bagietki na zakwasie
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
tarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Piekarnik rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Szparagi odłam w miejscu, gdzie się chcą złamać. Ułóż je w misce i polej je 1 łyżką oliwy, wymieszaj, aby wszystkie pokryły się oliwą.
W drugiej misce wymieszaj ser, grzanki, pietruszkę i skórkę z cytryny. Wlej pozostałą 1 łyżkę oleju i wymieszaj. Ułóż szparagi w naczyniu do zapiekania i posyp przygotowaną posypką z grzankami. Piecz, aż szparagi będą miękkie, a posypka uzyska złoty kolor – ok.20 minut, w zależności od grubości szparagów.
Skrop szparagi sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem i podawaj gorące.

* szparagi prezentuję na dębowej tacy wykonanej przez Wooden Stuff – klik!

Przepisy z tych kategorii

Burrata z szałwiowym pesto i pomidorami

Burrata z szałwiowym pesto i p…

food² food²
Food Square

Burrata - z czym to się je

Burrata - z czym to się je

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Panna cotta z marakują
1

Panna cotta z marakują

food² food²
Food Square

Grissini – włoskie paluszki chlebowe
1

Grissini – włoskie palus…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Proste ciasto na pizzę
4

Proste ciasto na pizzę

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Czekoladowa Panna Cotta

Czekoladowa Panna Cotta

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach
1

Ossobucco alla milanese - gicz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Toskański krem z fasoli. Sezonowo od A do M

Toskański krem z fasoli. Sezon…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Spaghetti po włosku z owocami morza

Spaghetti po włosku z owocami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Spaghetti carbonara
2

Spaghetti carbonara

Patrycja Patrycja
Simply Food

Fit sałatka z kurczakiem
2

Fit sałatka z kurczakiem

Beti Beti
kruche babeczki

Pizza
1

Pizza

Patrycja Patrycja
Simply Food