Sos tatarski z domowym sosem majonezowym
Składniki:
- 1 jajko (L)
- 1 łyżeczka gładkiej musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 100 ml oleju Kujawskiego BIO słonecznikowego tłoczonego na zimno
- 80 g kwaśnej śmietany 12%
- 2 ogórki konserwowe (100 g)
- 40 g marynowanych grzybów (prawdziwków, podgrzybków)
- ¼ czerwonej cebuli (30 g)
- ½ pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Jajko umieść na łyżce cedzakowej i przelej wrzątkiem. Ostrożnie oddziel żółtko od białka.
W dużej misce umieść żółtko, musztardę, sok z cytryny i 3 szczypty soli. Miksuj lub ubijaj trzepaczką do połączenia. Kolejno stopniowo wlewaj cienką strużką olej Kujawski BIO słonecznikowy tłoczony na zimno, cały czas miksując/ubijając trzepaczką. Do powstałego sosu majonezowego dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj.
Krok 2
Ogórki, grzyby, cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.
Krok 3
Do sosu dodaj pokrojone warzywa, grzyby i szczypiorek, dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem sos tatarski należy schłodzić w lodówce.
Porada:
Do przepisu będzie potrzebne jedynie żółtko. Białko można zamrozić i wykorzystać później np. do przygotowania bezy.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe