Sos tatarski z domowym sosem majonezowym

Sos tatarski z domowym sosem majonezowym
Zdjęcie - Sos tatarski z domowym sosem majonezowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 jajko (L)
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100 ml oleju Kujawskiego BIO słonecznikowego tłoczonego na zimno
  • 80 g kwaśnej śmietany 12%
  • 2 ogórki konserwowe (100 g)
  • 40 g marynowanych grzybów (prawdziwków, podgrzybków)
  • ¼ czerwonej cebuli (30 g)
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Jajko umieść na łyżce cedzakowej i przelej wrzątkiem. Ostrożnie oddziel żółtko od białka.

W dużej misce umieść żółtko, musztardę, sok z cytryny i 3 szczypty soli. Miksuj lub ubijaj trzepaczką do połączenia. Kolejno stopniowo wlewaj cienką strużką olej Kujawski BIO słonecznikowy tłoczony na zimno, cały czas miksując/ubijając trzepaczką. Do powstałego sosu majonezowego dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj.

Zdjęcie - Sos tatarski z domowym sosem majonezowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Ogórki, grzyby, cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.

Zdjęcie - Sos tatarski z domowym sosem majonezowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Do sosu dodaj pokrojone warzywa, grzyby i szczypiorek, dopraw solą oraz pieprzem. Przed podaniem sos tatarski należy schłodzić w lodówce.

Zdjęcie - Sos tatarski z domowym sosem majonezowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porada:

Do przepisu będzie potrzebne jedynie żółtko. Białko można zamrozić i wykorzystać później np. do przygotowania bezy.

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Sos tatarski z domowym sosem majonezowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów