Śledź z cebulą w oleju rzepakowym
Składniki:
- 8 solonych filetów śledziowych (600 g)
- 2 czerwone cebule (150 g)
- 2 białe cebule (150 g)
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu
- 1 cytryna
- 100 ml oleju Kujawskiego BIO rzepakowego tłoczonego na zimno
Przygotowanie:
Krok 1
Filety umieść w dużej misce, zalej zimną wodą i odstaw na 2-3 godziny do wymoczenia. W tym czasie dwukrotnie wymień wodę na świeżą. Filety odcedź, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na kawałki o długości 3 cm.
Krok 2
Cebulę posiekaj w piórka. Przełóż ją na sito i zalej wrzątkiem. Odstaw do ostygnięcia. Cytrynę pokrój w cienkie plastry.
Krok 3
W dużym słoiku układaj na zmianę warstwę cebuli, śledzi i plastry cytryny. Dodaj liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Całość zalej olejem Kujawskim BIO rzepakowym tłoczonym na zimno. Odstaw do lodówki na całą noc.
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: 3 godziny
Okazja: przekąski
Poziom trudności: łatwe