Sernik z sera warzonego

Zdjęcie - Sernik z sera warzonego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 12

Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 1 hr 15 min

Biszkopt

  1. 4 jajka
  2. 130 g cukru
  3. 80 g mąki tortowej
  4. 27 g mąki ziemniaczanej
  5. szczypta soli

Masa serowa

  1. 2 litry pełnego, niepasteryzowanego mleka
  2. 500 ml kwaśnej wiejskiej śmietany *
  3. 6 jajek
  4. 250 g masła
  5. 170 g cukru pudru
  6. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  1. 600 g truskawek
  2. 2 galaretki truskawkowe

Biszkopt

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 40-45 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu.

Masa serowa

  1. Do śmietany dodajemy jajka i roztrzepujemy. W dużym garnku podgrzewamy mleko. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy śmietanę z jajkami. Zmniejszamy gaz na na minimum i mieszając podgrzewamy, aż wyraźnie oddzieli się twarożek od serwatki. Na tym etapie nie należy doprowadzać mleka d ponownego zagotowania się.
  2. Twarożek odsączamy na sicie wyłożonym gazą. Pozostawiamy na sicie około godziny.
  3. Twarożek przecisnęła raz przez praskę do ziemniaków. Tą czynność można pominąć, jednak uważam, że taka konsystencja sera o wiele lepiej smakuje. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce twarogu. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia się składników.
  4. Na biszkopt wykładamy masę serową, równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu w 900 ml wody. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Układamy równo na wierzchu ciasta i wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.
  5. * w pełni naturalnej i nie zawierającej zagęszczaczy, utwardzaczy i E

Przepisy z tych kategorii

Truskawki na kruchym cieście

Truskawki na kruchym cieście

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Ciasto drożdżowe z truskawkami i morelami - proste, bez zaczynu

Ciasto drożdżowe z truskawkami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Maślankowe ciasto z truskawkami i kruszonką
3

Maślankowe ciasto z truskawkam…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto z truskawkami + film
1

Ciasto z truskawkami + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Mini serniczki z truskawkami
1

Mini serniczki z truskawkami

food² food²
Food Square

Zdrowe ciasto z truskawkami
2

Zdrowe ciasto z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kinder bueno bez pieczenia

Ciasto kinder bueno bez piecze…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Naleśniki z batatów

Naleśniki z batatów

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Kotlety drobiowe w cieście cebulowo-czosnkowym
4

Kotlety drobiowe w cieście ceb…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto grysikowe z galaretką i owocami bez pieczenia
1

Ciasto grysikowe z galaretką i…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciastka owsiane z żurawiną
1

Ciastka owsiane z żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście