Sernik z sera warzonego

Zdjęcie - Sernik z sera warzonego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 12

Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 1 hr 15 min

Biszkopt

  1. 4 jajka
  2. 130 g cukru
  3. 80 g mąki tortowej
  4. 27 g mąki ziemniaczanej
  5. szczypta soli

Masa serowa

  1. 2 litry pełnego, niepasteryzowanego mleka
  2. 500 ml kwaśnej wiejskiej śmietany *
  3. 6 jajek
  4. 250 g masła
  5. 170 g cukru pudru
  6. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  1. 600 g truskawek
  2. 2 galaretki truskawkowe

Biszkopt

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 40-45 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu.

Masa serowa

  1. Do śmietany dodajemy jajka i roztrzepujemy. W dużym garnku podgrzewamy mleko. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy śmietanę z jajkami. Zmniejszamy gaz na na minimum i mieszając podgrzewamy, aż wyraźnie oddzieli się twarożek od serwatki. Na tym etapie nie należy doprowadzać mleka d ponownego zagotowania się.
  2. Twarożek odsączamy na sicie wyłożonym gazą. Pozostawiamy na sicie około godziny.
  3. Twarożek przecisnęła raz przez praskę do ziemniaków. Tą czynność można pominąć, jednak uważam, że taka konsystencja sera o wiele lepiej smakuje. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce twarogu. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia się składników.
  4. Na biszkopt wykładamy masę serową, równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu w 900 ml wody. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Układamy równo na wierzchu ciasta i wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.
  5. * w pełni naturalnej i nie zawierającej zagęszczaczy, utwardzaczy i E

Przepisy z tych kategorii

Milky way bez pieczenia - ciasto w 15 minut!

Milky way bez pieczenia - cias…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Karpatka
1

Karpatka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Snikers
1

Snikers

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Czekoladki walentynkowe z borówkami
1

Czekoladki walentynkowe z boró…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Domowe napoleonki
2

Domowe napoleonki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Prosty krem budyniowy do tortów i nie tylko
4

Prosty krem budyniowy do tortó…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Milky way bez pieczenia - ciasto w 15 minut!

Milky way bez pieczenia - cias…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sernik pieczony z japońską herbatą Matcha. Dla zdrowia i urody
1

Sernik pieczony z japońską her…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Karpatka
1

Karpatka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Snikers
1

Snikers

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kostka tiramisu
1

Kostka tiramisu

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Walentynkowe ciasto czekoladowe
2

Walentynkowe ciasto czekoladow…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia