Sernik z sera warzonego

Zdjęcie - Sernik z sera warzonego - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 12

Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 1 hr 15 min

Biszkopt

  1. 4 jajka
  2. 130 g cukru
  3. 80 g mąki tortowej
  4. 27 g mąki ziemniaczanej
  5. szczypta soli

Masa serowa

  1. 2 litry pełnego, niepasteryzowanego mleka
  2. 500 ml kwaśnej wiejskiej śmietany *
  3. 6 jajek
  4. 250 g masła
  5. 170 g cukru pudru
  6. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo

  1. 600 g truskawek
  2. 2 galaretki truskawkowe

Biszkopt

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku. Pod koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.
  2. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 40-45 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu.

Masa serowa

  1. Do śmietany dodajemy jajka i roztrzepujemy. W dużym garnku podgrzewamy mleko. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy śmietanę z jajkami. Zmniejszamy gaz na na minimum i mieszając podgrzewamy, aż wyraźnie oddzieli się twarożek od serwatki. Na tym etapie nie należy doprowadzać mleka d ponownego zagotowania się.
  2. Twarożek odsączamy na sicie wyłożonym gazą. Pozostawiamy na sicie około godziny.
  3. Twarożek przecisnęła raz przez praskę do ziemniaków. Tą czynność można pominąć, jednak uważam, że taka konsystencja sera o wiele lepiej smakuje. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce twarogu. Pod koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia się składników.
  4. Na biszkopt wykładamy masę serową, równomiernie rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu w 900 ml wody. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki. Układamy równo na wierzchu ciasta i wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała.
  5. * w pełni naturalnej i nie zawierającej zagęszczaczy, utwardzaczy i E

Przepisy z tych kategorii

Morele maślano-cynamonowe

Morele maślano-cynamonowe

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczona owsianka z morelami
1

Pieczona owsianka z morelami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Śliwkowiec sypany
1

Śliwkowiec sypany

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ucierane ze śliwkami
1

Ciasto ucierane ze śliwkami

Beti Beti
kruche babeczki

Fit sałatka z pomarańczą, awokado, malinami i orzechami
1

Fit sałatka z pomarańczą, awok…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Wiśniowa kostka na biszkopcie
1

Wiśniowa kostka na biszkopcie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Mus z sera labneh z truskawkami i wodą różaną
1

Mus z sera labneh z truskawkam…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Malinowo kokosowy deser

Malinowo kokosowy deser

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kluski z truskawkami z nutą bazylii i cytryny

Kluski z truskawkami z nutą ba…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ciasto izaura z truskawkami

Ciasto izaura z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pierogi z truskawkami
1

Pierogi z truskawkami

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sernik truskawkowy
1

Sernik truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy