Sałatka z pora z sosem koperkowym
Składniki:
- 1 por (biała część)
- ½ czerwonej papryki
- ¼ kapusty pekińskiej
- 100 g kukurydzy konserwowej (waga po odcieku)
- 100 g czerwonej fasoli konserwowej (waga po odcieku)
- 100 g ogórków konserwowych
- 100 g wędzonego kurczaka
Sos koperkowy do sałatki:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki oleju Kujawskiego BIO rzepakowego tłoczonego na zimno
- 4 gałązki świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Kapustę drobno posiekaj. Paprykę, ogórki i kurczaka pokrój w kostkę.
Por przekrój wzdłuż na pół, pokrój w cienkie plasterki, przełóż na sito i przelej wrzątkiem. Odstaw do przestudzenia.
Krok 2
Przygotuj sos koperkowy. Majonez połącz z jogurtem i olejem Kujawskim BIO rzepakowym tłoczonym na zimno, dodaj posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
Krok 3
W misce połącz wszystkie warzywa, mięso i sos. Wymieszaj. Przed podaniem odstaw sałatkę na 30 minut do lodówki.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut
Poziom trudności: łatwe