Sałatka jarzynowa z domowym majonezem
Składniki:
Sałatka:
- 2 duże marchewki (200 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- ¼ małego selera korzeniowego (80 g)
- 2 ziemniaki sałatkowe ze skórką (160 g)
- 3 duże ogórki kiszone (150 g)
- 3 jajka (rozmiar L)
- 200 g groszku konserwowego (waga po odcieku)
- sól
- pieprz do smaku
Majonez:
- 1 surowe żółtko
- 1 łyżeczka gładkiej musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 ml oleju Kujawskiego BIO słonecznikowego tłoczonego na zimno
- 3 szczypty soli
Przygotowanie:
Krok 1
Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki ugotuj “w mundurkach” do miękkości, a następnie wystudź. Jajka ugotuj na twardo.
Ugotowane warzywa obierz ze skórki, jajka pozbaw skorupek. Warzywa, jajka i ogórki pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski.
Krok 2
Przygotuj domowy majonez.
Najpierw żółtko, musztardę i sok z cytryny umieść w dużej czystej misce. Dodaj 3 szczypty soli. Wymieszaj mikserem lub trzepaczką do połączenia. Cienką strużką i stopniowo wlewaj olej Kujawski BIO słonecznikowy tłoczony na zimno, cały czas miksując/ubijając trzepaczką, aż do powstania kremowego majonezu.
Jeśli majonez będzie zbyt rzadki – dodaj odrobinę więcej oleju i ubijaj dalej.
Krok 3
Do miski z warzywami dodaj jeszcze groszek konserwowy oraz kilka łyżek domowego majonezu. Wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem odstaw sałatkę na około godzinę do lodówki.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 45 minut
Poziom trudności: średnio trudne