Rydze w sosie

Grzyby tej jesieni nadzwyczaj obrodziły prawdziwki, kurki i rydze, suszone, marynowane i mrożone mam zapas na cały rok! Rydze najlepiej smakują marynowane w occie, smażone lub duszone w sosach nie poleca się suszenia rydzy, lub dodawania ich do zup.

Dzisiaj wykorzystam rydze do wspaniałego i bardzo prostego sosu na bazie mascarpone i śmietany sos jest bardzo smaczny, delikatny i aromatyczny można zjeść go ze świeżym domowym chlebem lub makaronem albo z goframi ziemniaczanymi. Sami zdecydujcie, z czym zjecie ten pyszny sos, jedno jest pewne, nieważne co wybierzecie, a ze wszystkim będzie smakowała wybornie!

Rydze w sosie

Rydze w sosie, to najlepszy dodatek do makaronu, placków ziemniaczanych lub pysznego domowego pieczywa.

Rodzaj Obiad
Przygotowanie 10 minutes Gotowanie 15 minutes Razem 25 minutes
Porcje 2 
Autor Anna

Składniki

Składniki na sos

  • 400 g świeżych rydzy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 130 g serka mascarpone
  • 3 łyżki śmietany
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • domowa wegeta do smaku
  • 2 łyżki natki piertuszki
  • 3 łyżki masła +odrobina oleju roślinnego
  • 1/2 szklanki rosołu lub wody

InstrukcjaPrzygotowanie

  1. Rydze oczyścić, przepłukać wodą i osuszyć, grzyby pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, czosnek rozdrobnić.

  2. Na patelni rozgrzać masło z dodatkiem oleju roślinnego, dodać cebulę, smażyć chwilkę, następnie dodać rydze, grzyby smażyć przez 3-4 minut na ostrym ogniu ciągle mieszając. Następnie dodać czosnek, przyprawy oraz 1/2 szklanki rosołu lub wody. Dusić grzyby przez 3 minuty, następnie dodać mascarpone i śmietanę, dokładnie wymieszać, zagotować, doprawić sos do smaku, zdjąć z ognia posypać siekaną natką pietruszki, podawać ciepły.

  3. Smacznego!

Zdjęcie - Rydze w sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rydze w sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rydze w sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sos grzybowy ze świeżych grzybów
2

Sos grzybowy ze świeżych grzyb…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Puree z dynii i kasztanów jadalnych
1

Puree z dynii i kasztanów jada…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta z dynią, czerwoną cebulą i fetą
1

Tarta z dynią, czerwoną cebulą…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Sernik dyniowy z lustrzaną glazurą czekoladową

Sernik dyniowy z lustrzaną gla…

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Piernik dyniowy
2

Piernik dyniowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Dynia i brukselka w jesiennej zapiekance z sosem cukiniowym
2

Dynia i brukselka w jesiennej…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Irlandzki sos miętowy do jagnięciny
1

Irlandzki sos miętowy do jagni…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sos cumberland do wędlin i pasztetów
2

Sos cumberland do wędlin i pas…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Dip z buraka i fety
2

Dip z buraka i fety

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis
1

Sos cumberland – domowy i najl…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sos wielkanocny
2

Sos wielkanocny

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sos chrzanowy – prosta klasyka na Wielkanocny stół
1

Sos chrzanowy – prosta klasyka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy