Rolada z indyka z dynią w sosie z cydru

Zdjęcie - Rolada z indyka z dynią w sosie z cydru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada z indyka z dynią w sosie z cydru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada z indyka z dynią w sosie z cydru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 2x500 g piersi z indyka, bez kości i skóry
  • 700 g dyni, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • sól i pieprz
  • 1 i ¼ szklanki bulionu drobiowego
  • ½ szklanki cydru
  • 2 łyżki mąki
Przygotowanie

Ustaw piekarnik go na 180°C. Umieść dynię na blaszce, skrop 1 łyżką oleju, obficie dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 30 min. Zmiksuj dynię blenderem na gładkie puree. Wmieszaj orzechy włoskie i dopraw. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200°C.


Rozbij piersi z indyka tłuczkiem do grubości 0,5 cm i dopraw z każdej strony solą i pieprzem. Wyłóż nadzienie dyniowe na obie piersi, pozostawiając około 1 cm brzeg. Zawiń każdą pierś w rulon i zwiąż sznurkiem.


Na patelni żaroodpornej rozgrzej olej i obsmaż rulony z każdej strony do zarumienienia. Następnie wlej cydr i ¼ szklanki bulionu drobiowego i włóż do piekarnika. Piecz przez około 30-35 min, aż rolada będzie gotowa. Jeżeli nie podsiadasz takiej patelni, przełóż je wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego.


Po upieczeniu przełóż rolady na talerz i przykryj folią aluminiową. W miseczce wymieszaj trzepaczką bulion z mąką i wmieszaj do sosu pozostałego po pieczeniu. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje i dopraw. Pokrój rolady na plastry i podawaj z sosem.



Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Przepisy z tych kategorii

Rolada z indyka z suszonymi pomidorami
2

Rolada z indyka z suszonymi po…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pieczona karkówka
1

Pieczona karkówka

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Szynka pieczona w miodzie z pomarańczami i imbirem

Szynka pieczona w miodzie z po…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Piersi kaczki w sosie bakaliowym

Piersi kaczki w sosie bakaliow…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Filet w sosie musztardowym
1

Filet w sosie musztardowym

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pierogi z mięsem
2

Pierogi z mięsem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami

Polędwiczka wieprzowa ze śliwk…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Polędwiczka wieprzowa nadziewana wiśniami
1

Polędwiczka wieprzowa nadziewa…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Bitki w sosie grzybowym
1

Bitki w sosie grzybowym

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Rozgrzewający gulasz wołowy

Rozgrzewający gulasz wołowy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Dorsz z patelni z pietruszkowym pesto z migdałami i olejem lnianym

Dorsz z patelni z pietruszkowy…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Smażona pierś kaczki z korzenną gruszką i orzechami

Smażona pierś kaczki z korzenn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim