Pierogi z gęsiną i śliwkami


Zdjęcie - Pierogi z gęsiną i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mróz trochę zelżał i już nie przeraża mnie wyjście na dwór (albo na pole - jak kto woli). W garnku mruga rosół, który nie ma sobie równych. W mroźną pogodę rozgrzeje, w przeziębieniu pomoże szybciej stanąć na nogi, przegoni chandrę i zły nastrój. Do rosołu dodałam skrzydełka gęsi, żeby był jeszcze bardziej esencjonalny. Tymczasem już się zastanawiam, co zrobię z mięska rosołowego. Krokiety albo pierogi chodzą mi po głowie, tym bardziej że ostatnio jedliśmy niesamowicie pyszne pierogi z gęsiną i śliwkami. I te właśnie pierogi swoim smakiem zasłużyły na dzisiejszy wpis;)


Składniki (na ok 40 sztuk):
2,5 szklanki mąki
200ml gorącej wody
szczypta soli
1 łyżeczka oleju

nadzienie:
400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu)
1 cebula
100g suszonych śliwek
2 wędzone śliwki
3 łyżki oleju
ok pół szklanki bulionu
1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta
szczypta majeranku
świeżo mielony czarny pieprz
sól
1 łyżka masła
listki szałwii

Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut.
Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Śliwki pokroić w drobną kostkę.
Mięso zmielić, dodać cebule i śliwki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku.
Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować ok 1-1,5 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta).
Podawać z posmażonymi na maśle listkami szałwii.
Smacznego!
Zdjęcie - Pierogi z gęsiną i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bagietka ze śliwkami i rozmarynem

Bagietka ze śliwkami i rozmary…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jogurtowy placek z owocami

Jogurtowy placek z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brownie fasolowe z suszonymi śliwkami

Brownie fasolowe z suszonymi ś…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami
2

Gulasz z indyka z boczkiem i s…

Beti Beti
kruche babeczki

Panna cotta z suszoną śliwką

Panna cotta z suszoną śliwką

food² food²
Food Square

Mazurek kajmakowy ze śliwkami
1

Mazurek kajmakowy ze śliwkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Kurczak Goa
1

Kurczak Goa

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Sałatka z makaronu ryżowego
1

Sałatka z makaronu ryżowego

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami
1

Zapiekanka z gnocchi, mięsem m…

Beti Beti
kruche babeczki

Tajskie czerwone curry

Tajskie czerwone curry

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Fasolka szparagowa z kurczakiem, czosnkiem i orzechami pinii

Fasolka szparagowa z kurczakie…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym

Kurczak pieczony w sosie rabar…

Dzi Dzi
karmelowy