Pierogi z gęsiną i śliwkami


Zdjęcie - Pierogi z gęsiną i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mróz trochę zelżał i już nie przeraża mnie wyjście na dwór (albo na pole - jak kto woli). W garnku mruga rosół, który nie ma sobie równych. W mroźną pogodę rozgrzeje, w przeziębieniu pomoże szybciej stanąć na nogi, przegoni chandrę i zły nastrój. Do rosołu dodałam skrzydełka gęsi, żeby był jeszcze bardziej esencjonalny. Tymczasem już się zastanawiam, co zrobię z mięska rosołowego. Krokiety albo pierogi chodzą mi po głowie, tym bardziej że ostatnio jedliśmy niesamowicie pyszne pierogi z gęsiną i śliwkami. I te właśnie pierogi swoim smakiem zasłużyły na dzisiejszy wpis;)


Składniki (na ok 40 sztuk):
2,5 szklanki mąki
200ml gorącej wody
szczypta soli
1 łyżeczka oleju

nadzienie:
400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu)
1 cebula
100g suszonych śliwek
2 wędzone śliwki
3 łyżki oleju
ok pół szklanki bulionu
1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta
szczypta majeranku
świeżo mielony czarny pieprz
sól
1 łyżka masła
listki szałwii

Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut.
Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Śliwki pokroić w drobną kostkę.
Mięso zmielić, dodać cebule i śliwki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku.
Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować ok 1-1,5 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta).
Podawać z posmażonymi na maśle listkami szałwii.
Smacznego!
Zdjęcie - Pierogi z gęsiną i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z kapustą i pieczarkami
1

Pierogi z kapustą i pieczarkam…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pikantne pierożki drożdżowe z kurczakiem

Pikantne pierożki drożdżowe z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pierogi z mięsem
3

Pierogi z mięsem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Akademia burczymiwbrzuchu #8: Pierogi
1

Akademia burczymiwbrzuchu #8:…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierogi z łososiem, szpinakiem i suszonym pomidorem
1

Pierogi z łososiem, szpinakiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi z marmoladą

Pierogi z marmoladą

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Przepisy z tych kategorii

Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi

Tort czekoladowo - kawowy z po…

Beti Beti
kruche babeczki

Wigilijny kompot z suszonych śliwek i fig

Wigilijny kompot z suszonych ś…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Piernik z rumem i powidłami
4

Piernik z rumem i powidłami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta piernikowa z marcepanem i  dżemem śliwkowym
1

Tarta piernikowa z marcepanem…

figmara figmara
figowe smaki

Kompot z suszu

Kompot z suszu

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Mini pączki pieczone w piekarniku nadziewane powidłami śliwkowymi

Mini pączki pieczone w piekarn…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka