Pierogi z gęsiną i śliwkami


Zdjęcie - Pierogi z gęsiną i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mróz trochę zelżał i już nie przeraża mnie wyjście na dwór (albo na pole - jak kto woli). W garnku mruga rosół, który nie ma sobie równych. W mroźną pogodę rozgrzeje, w przeziębieniu pomoże szybciej stanąć na nogi, przegoni chandrę i zły nastrój. Do rosołu dodałam skrzydełka gęsi, żeby był jeszcze bardziej esencjonalny. Tymczasem już się zastanawiam, co zrobię z mięska rosołowego. Krokiety albo pierogi chodzą mi po głowie, tym bardziej że ostatnio jedliśmy niesamowicie pyszne pierogi z gęsiną i śliwkami. I te właśnie pierogi swoim smakiem zasłużyły na dzisiejszy wpis;)


Składniki (na ok 40 sztuk):
2,5 szklanki mąki
200ml gorącej wody
szczypta soli
1 łyżeczka oleju

nadzienie:
400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu)
1 cebula
100g suszonych śliwek
2 wędzone śliwki
3 łyżki oleju
ok pół szklanki bulionu
1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta
szczypta majeranku
świeżo mielony czarny pieprz
sól
1 łyżka masła
listki szałwii

Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut.
Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Śliwki pokroić w drobną kostkę.
Mięso zmielić, dodać cebule i śliwki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku.
Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować ok 1-1,5 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta).
Podawać z posmażonymi na maśle listkami szałwii.
Smacznego!
Zdjęcie - Pierogi z gęsiną i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Śniadanie biegacza albo lekki obiad czyli pomarańczowe mini-naleśniki w 30 minut

Śniadanie biegacza albo lekki…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Migdałowe scones z białą czekoladą i żurawiną

Migdałowe scones z białą czeko…

Beti Beti
kruche babeczki

Kostka brzoskwiniowa
3

Kostka brzoskwiniowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tarta marcepanowa z gruszkami

Tarta marcepanowa z gruszkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bakaliowe ciasteczka z winiakiem

Bakaliowe ciasteczka z winiaki…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Bananowo-kokosowy budyń jaglany

Bananowo-kokosowy budyń jaglan…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Przepisy z tych kategorii

Zdrowe batoniki śliwkowe

Zdrowe batoniki śliwkowe

food² food²
Food Square

Roladki schabowe z wędzoną śliwką

Roladki schabowe z wędzoną śli…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pyszne (!) brownie z fasoli
1

Pyszne (!) brownie z fasoli

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi

Tort czekoladowo - kawowy z po…

Beti Beti
kruche babeczki

Wigilijny kompot z suszonych śliwek i fig

Wigilijny kompot z suszonych ś…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Piernik z rumem i powidłami
4

Piernik z rumem i powidłami

napiecyku napiecyku
napiecyku