Pierogi z gęsiną i śliwkami


Zdjęcie - Pierogi z gęsiną i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mróz trochę zelżał i już nie przeraża mnie wyjście na dwór (albo na pole - jak kto woli). W garnku mruga rosół, który nie ma sobie równych. W mroźną pogodę rozgrzeje, w przeziębieniu pomoże szybciej stanąć na nogi, przegoni chandrę i zły nastrój. Do rosołu dodałam skrzydełka gęsi, żeby był jeszcze bardziej esencjonalny. Tymczasem już się zastanawiam, co zrobię z mięska rosołowego. Krokiety albo pierogi chodzą mi po głowie, tym bardziej że ostatnio jedliśmy niesamowicie pyszne pierogi z gęsiną i śliwkami. I te właśnie pierogi swoim smakiem zasłużyły na dzisiejszy wpis;)


Składniki (na ok 40 sztuk):
2,5 szklanki mąki
200ml gorącej wody
szczypta soli
1 łyżeczka oleju

nadzienie:
400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu)
1 cebula
100g suszonych śliwek
2 wędzone śliwki
3 łyżki oleju
ok pół szklanki bulionu
1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta
szczypta majeranku
świeżo mielony czarny pieprz
sól
1 łyżka masła
listki szałwii

Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut.
Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Śliwki pokroić w drobną kostkę.
Mięso zmielić, dodać cebule i śliwki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku.
Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować ok 1-1,5 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta).
Podawać z posmażonymi na maśle listkami szałwii.
Smacznego!
Zdjęcie - Pierogi z gęsiną i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pierogi ruskie z ciasta francuskiego
2

Pierogi ruskie z ciasta francu…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Struklji - rolowane pierogi z serem
1

Struklji - rolowane pierogi z…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczone pierożki kebabowe z indykiem
5

Pieczone pierożki kebabowe z i…

Beti Beti
kruche babeczki

Pierogi z borówkami. Kolejne letnie chwile…

Pierogi z borówkami. Kolejne l…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pierogi z kurkami i kaszą jaglaną

Pierogi z kurkami i kaszą jagl…

figmara figmara
figowe smaki

Pieczone ravioli z kozim serem, bobem i suszonymi pomidorami

Pieczone ravioli z kozim serem…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Pieczone ravioli z czekoladą
2

Pieczone ravioli z czekoladą

Dzi Dzi
karmelowy

Tarta z dymką i rydzami

Tarta z dymką i rydzami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Polędwiczki wieprzowe z kurkami w sosie śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe z kurkam…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa dyniowa z jabłkiem i imbirem
1

Zupa dyniowa z jabłkiem i imbi…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pasta z dyni
1

Pasta z dyni

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Zupa z brukselką i makaronem
1

Zupa z brukselką i makaronem

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy