Pierogi z gęsiną i śliwkami


Zdjęcie - Pierogi z gęsiną i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mróz trochę zelżał i już nie przeraża mnie wyjście na dwór (albo na pole - jak kto woli). W garnku mruga rosół, który nie ma sobie równych. W mroźną pogodę rozgrzeje, w przeziębieniu pomoże szybciej stanąć na nogi, przegoni chandrę i zły nastrój. Do rosołu dodałam skrzydełka gęsi, żeby był jeszcze bardziej esencjonalny. Tymczasem już się zastanawiam, co zrobię z mięska rosołowego. Krokiety albo pierogi chodzą mi po głowie, tym bardziej że ostatnio jedliśmy niesamowicie pyszne pierogi z gęsiną i śliwkami. I te właśnie pierogi swoim smakiem zasłużyły na dzisiejszy wpis;)


Składniki (na ok 40 sztuk):
2,5 szklanki mąki
200ml gorącej wody
szczypta soli
1 łyżeczka oleju

nadzienie:
400g mięsa z gęsi (skrawki pieczonej gęsi, udek albo gotowanej gęsiny z rosołu)
1 cebula
100g suszonych śliwek
2 wędzone śliwki
3 łyżki oleju
ok pół szklanki bulionu
1 łyżeczka domowej mieszanki warzywnej typu vegeta
szczypta majeranku
świeżo mielony czarny pieprz
sól
1 łyżka masła
listki szałwii

Mąkę przesiać z solą, zrobić wgłębienie, wlać wodę, zagnieść ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić by odpoczęło na 30 minut.
Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Śliwki pokroić w drobną kostkę.
Mięso zmielić, dodać cebule i śliwki, podlać bulionem, żeby masa nie była za sucha, wymieszać, doprawić do smaku.
Ciasto cienko rozwałkować, szklanką lub wykrawaczką wycinać kółka, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać pierogi, gotować ok 1-1,5 minuty od wypłynięcia (czas gotowania zależy od grubości ciasta).
Podawać z posmażonymi na maśle listkami szałwii.
Smacznego!
Zdjęcie - Pierogi z gęsiną i śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Domowa granola z masłem  orzechowym

Domowa granola z masłem orzec…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Czekoladowe muffiny z kremem bananowym

Czekoladowe muffiny z kremem b…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy

Placki ziemniaczane super fit,…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczonych marchewek i winogron

Sałatka z pieczonych marchewek…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Suflet  czekoladowy

Suflet czekoladowy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
1

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciasto ucierane na kefirze z jabłkami

Ciasto ucierane na kefirze z j…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Babeczki jabłkowe z migdałami i cynamonem

Babeczki jabłkowe z migdałami…

Beti Beti
kruche babeczki

Kasza jaglana z jabłkami
1

Kasza jaglana z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z mango na migdałowym spodzie
1

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Marchewka z jabłkiem i migdałami

Marchewka z jabłkiem i migdała…

figmara figmara
figowe smaki