Nalewka śliwkowo-figowa

Zdjęcie - Nalewka śliwkowo-figowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejna nalewka, którą zrobiłem w oczekiwaniu na jakieś sezonowe owoce. Zrobiłem z tego co miałem pod ręką, z czegoś co cały rok jest dostępne. Ale to chyba już jedna z ostatnich tego typu, niedługo powinny się zacząć z prawdziwych świeżych owoców. Już się nie mogę doczekać. Będziemy przynosić z Madzią z bazaru całe kilogramy wiśni, śliwek, malin, truskawek, jeżyn, czereśni i sam nie wiem czego jeszcze, a potem będę produkował i produkował. Tylko kto to potem wszystko wypije? Jakby co, możecie śmiało wpadać, serio. My tego nie przepijemy sami, a piwniczki nie mamy, więc przechowywać ciężko. A poza tym wiek i zdrowie już nie te co kiedyś, już tyle pić się nie da.
Ktoś kiedyś stwierdził, że studia to najpiękniejszy czas w życiu. Osobiście uważam, że to bzdura. Czas studiów to była orka na ugorze, a ten kto wymyślił to stwierdzenie musiał miękko przelawirować studia na garnuszku rodziców. No nieważne. Zmierzam do tego, że jedyne co było dobre, gdy byłem na studiach, to fakt, że wypić mogłem więcej :) Eehh, gdybym wtedy bawił się w robienie nalewek to może faktycznie ten czas jakoś milej bym wspominał :)

Przepis na tę nalewkę podejrzałem na świetnym blogu Pracownia Nalewek (i nieco zmodyfikowałem).
1 litr czystej wódki 40%
200 ml spirytusu 95%
250 ml wody
360 g miodu
300 g suszonych śliwek
150 g suszonych fig
1/3 laski wanilii

Śliwki i figi kroimy na kawałki (może być na pół), wanilię również. Wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem, wódką, wodą i miodem. Zakręcamy i chowamy w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.
Po tym czasie przelewamy nalew przez sito, tak żeby pozbyć się owoców. Płyn wraca z powrotem do słoja, a owoce przekładamy do małego słoika. I zasypujemy kilkoma łyżkami cukru. Oba słoiki zakręcamy i odstawiamy na kolejne dwa tygodnie. W tym czasie z zasypanych cukrem owoców wydzieli się syrop. I teraz czeka nas najmniej przyjemny etap: filtrowanie. Pierwsza część filtrowania powinna pójść dość gładko. Przy pomocy rurki (takiej akwarystycznej lub od kroplówki) zasysamy nalewkę znad osadu do drugiego słoika. Ostrożnie i delikatnie żeby osadu nie zassać. Jak już zassiemy ile się da to resztę trzeba przefiltrować. Ja używam filtrów do kawy wyłożonych dodatkowo jednym listkiem papierowego ręcznika. Filtr mocuję gumką na słoiku i środek filtra wyściełam ręczniczkiem.
Filtruje się koszmarnie. Nalewka jest dość gęsta, co jakiś czas trzeba nowy filtr zakładać, bo się zakleja kompletnie. Filtrowanie może zająć kilkanaście godzin. Trudno, trzeba przez to przebrnąć, inaczej się nie da. Na koniec filtrujemy też syrop z owoców i łączymy z nalewką. Butelkujemy i zostawiamy na 2 tygodnie żeby dojrzało.

DEGUSTACJA:

Ta nalewka ma bardzo ciekawy smak. Jest mocna i złożona w smaku. Nie przepadam za mocnymi alkoholami, dla mnie optymalną procentowość ma np. wino. Ale ta nalewka, mimo swojej mocy, zrobiła na mnie wrażenie.
Najpierw, w pierwszym odczuciu, czuć moc alkoholu. Ale już chwilę później zostaje ona przytłoczona mieszaniną fig i śliwek i po mocy pozostaje tylko jakby mgliste wspomnienie. Które na samym końcu zupełnie zostaje zatarte posmakiem miodu.

Smacznego!


Zdjęcie - Nalewka śliwkowo-figowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Nalewka śliwkowa
10

Nalewka śliwkowa

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Czekoladowa krówka z wiśniami

Czekoladowa krówka z wiśniami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dżem śliwkowy

Dżem śliwkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych

Śliwki pod kruszonką z płatków…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Orkiszowe naleśniki ze smażonymi brzoskwiniami

Orkiszowe naleśniki ze smażony…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami
2

Muffiny z kremem czekoladowym…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Różana truskawkówka

Różana truskawkówka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Hugo i syrop z kwiatów czarnego bzu
2

Hugo i syrop z kwiatów czarneg…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Suchy lód, domowe efekty specjalne
2

Suchy lód, domowe efekty specj…

Beti Beti
kruche babeczki

Korzenny syrop mandarynkowy
1

Korzenny syrop mandarynkowy

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Domowy likier baileys
1

Domowy likier baileys

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Nalewka żurawinowa
2

Nalewka żurawinowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny