Makowiec na kruchym spodzie
Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem. Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu!
Składniki na spód:
300 g mąki pszennej krupczatki
200 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
wanilia
Składniki na masę makową:
280-300 g mielonego maku
50 g masła
100 g miodu
200 ml mleka
100 g rodzynków
cynamon
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy
3 białka
Wykonanie:
- składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąc w folię i włożyć na 30 minut do lodówki
- mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać mak, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki (uprzednio namoczone w gorącej wodzie i osączone), mielone orzechy, Amaretto i cynamon
- białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać z masą makową
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć
- na ciasto wyłożyć masę makową. Na górze ułożyć kawałeczki ciasta kruchego jak na kruszonkę
- piec w 180`C 45-50 minut do zrumienienia kruszonki
- podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO !