Makowiec na kruchym spodzie

Makowiec na kruchym spodzie

Zdjęcie - Makowiec na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem. Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu!

Składniki na spód:
Zdjęcie - Makowiec na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 


Zdjęcie - Makowiec na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

300 g mąki pszennej krupczatki

200 g masła

50 g cukru pudru

1 jajko

wanilia

Składniki na masę makową:

280-300 g mielonego maku
50 g masła
100 g miodu
200 ml mleka
100 g rodzynków
cynamon
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy
3 białka

Wykonanie:

  • składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąc w folię i włożyć na 30 minut do lodówki
  • mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać mak, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki (uprzednio namoczone w gorącej wodzie i osączone), mielone orzechy, Amaretto i cynamon
  • białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać z masą makową
  • tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć
  • na ciasto wyłożyć masę makową. Na górze ułożyć kawałeczki ciasta kruchego jak na kruszonkę
  • piec w 180`C 45-50 minut do zrumienienia kruszonki
  • podawać posypane cukrem pudrem

SMACZNEGO !

Kategorie przepisów