Kruche rogaliki

Lubicie kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem? Pewnie tak, przecież każdy je lubi! Kruche rogaliki często przygotowywane są z typowego kruchego ciasta. Oczywiście bywają rogaliki z ciasta drożdżowego, ale dziś chciałam zaproponować Wam je w innej odsłonie. Będzie to ciasto, które bardzo polubiłam i które nadaje się do różnego rodzaju dań i deserów. Jest to kruche ciasto twarogowe. Może mieliście już okazję spróbować ciasta twarogowego wypełnionego farszem z kapusty i grzybów, jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Ciasto to wykorzystałam również do szybkich pasztecików z mięsem. Jeśli chodzi o słodką wersję, to koniecznie musicie spróbować tartę z owocami i pianką z bezy typu rosa, tarta jest wspaniała!

Wracając do dzisiejszego przepisu, po pierwsze powiem, że przepis jest prosty i dość szybki w przygotowaniu. Ważne, aby ciasto po wyrobieniu spędziło dłuższą chwilę w lodówce, dzięki chłodzeniu będzie się lepiej wałkowało! Twaróg, którego użyłam do ciasta, to twaróg trzykrotnie mielony taki, jak na sernik. Ciasto po wyrobieniu jest odrobinkę klejące, ale nie dosypujcie, więcej mąki niż jest to w przepisie, ponieważ będzie twarde. Zapewniam, że ciasto po schłodzeniu będzie idealne do wałkowania.

Kruche rogaliki potrzebują jeszcze trochę pysznego nadzienia. Dziś zaproponuję Wam nadzienie z dżemu z pigwy i prażonych orzechów, pomysł na nadzienie zaczerpnęłam z książki Yotama Ottolenghi „Słodko”. Jeśli nie będziecie mieli dżemu, czy galaretki z pigwy to możecie wykorzystać inny kwaśny dżem lub powiodła. Chciałam sprawdzić świeżość rogalików po kilku dniach, ale udało mi się przechować je tylko jeden dzień, oczywiście zostały pochłonięte. Jeśli zostanie kilka rogalików do przechowania, to włóżcie je do pojemnika przełóżcie papierem. Pojemnik należy przykryć folią spożywczą lub pokrywką, ale niezbyt szczelnie, powinny być świeże około trzech może czterech dni. Zapraszam, częstujcie się.

Kruche rogaliki

Zdjęcie - Kruche rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rogaliki przygotowane z ciasta z dodatkiem twarogu, lekko kwaśny pyszne nadzienie.

Składniki na ciasto
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 130 g twarogu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 130 g masła zimnego (pokrojonego w kostkę)
Składniki na farsz
  • 60 g orzechów laskowych
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 180 g dżemu lub marmolada z pigwy (lub dżem z kwaśnych śliwek)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie ciasta
  1. Do malaksera wsypać przesianą mąkę, skórkę z cytryny, sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrobić ruchem pulsacyjnym przez kilka sekund, powstanie coś na podobieństwo mokrego piasku. Następnie dodać twaróg i ponownie wymieszać, wyjąć ciasto na podsypany mąką blat, szybko uformować kulę, podzielić ją na dwie części, każdą położyć na foli spożywczej, spłaszczyć i zawinąć w folię. Ciasto schłodzić w lodówce minimum godzinę, a najlepiej, żeby spędziło tam więcej czasu, kilka godzin. Ciasto można przygotować dzień wcześniej.

  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C z termoobiegiem. Blachy do pieczenia wyłożyć papierem.

  3. Orzechy uprażyć w piekarniku przez około 5-8 minut do zrumienienia się skórki.

    W misce wymieszać dżem z sokiem z cytryny, w innej misce wymieszać cukier z cynamonem.

  4. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, jedną część ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy około 28 cm, można lekko podsypać mąką. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, posypać połową sypkiej mieszanki. Ciasto podzielić na 12 części, najlepiej zrobić to nożem do pizzy. Każdy z 12 trójkącików zwinąć w rulonik zaczynając od szerszej części. Gotowe rogaliki układać na blaszce zachowując odstępy, cieniutkim koniuszkiem do dołu. Przed pieczeniem pomalować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.

  5. Rogaliki pieczemy przez około 20 minut, powinny zrobić się rumiane, wypłynie z nich troszkę dżemu, ale to normalne.

  6. Smacznego!

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić, rogaliki przechowujemy w pojemniku przełożone papierem do pieczenia wierzch zakrywamy folią aluminiową lub pokrywką, ale niezbyt szczelnie. Szczelnie zamknięte mogą przez noc bardzo zwilgotnieć.

Zdjęcie - Kruche rogaliki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Artykuł Kruche rogaliki pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Przepisy z tych kategorii

Sałata lodowa z malinami i serem białym

Sałata lodowa z malinami i ser…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cukinia faszerowana pomidorami i serem
1

Cukinia faszerowana pomidorami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto Kinder Country (bez cukru i bez pieczenia)
1

Ciasto Kinder Country (bez cuk…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z arbuza i fety

Sałatka z arbuza i fety

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Fit chleb z otrąb i twarogu

Fit chleb z otrąb i twarogu

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Zapiekanka gyros z makaronem
1

Zapiekanka gyros z makaronem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Ciasto tortowe z malinami i kremem
3

Ciasto tortowe z malinami i kr…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką
1

Kruche ciasto z truskawkami i…

Beti Beti
kruche babeczki

Truskawkowe ptasie mleczko

Truskawkowe ptasie mleczko

food² food²
Food Square

Drożdżówki z truskawkami, kruszonką i lukrem

Drożdżówki z truskawkami, krus…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kruchy placek z truskawkami

Kruchy placek z truskawkami

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Tarta z borówkami i białą czekoladą

Tarta z borówkami i białą czek…

ilovebake ilovebake
I Love Bake