Gulasz wołowy z kociołka

Dobra, bez hejtu mi tu. Zdjęcie nie oddaje finalnego wyglądu gulaszu, ponieważ było robione na samym początku robienia potrawy. Po dwóch godzinach pieczenia zrobiło się zupełnie ciemno i nie miałam jak zrobić zdjęcia. Poza tym wszyscy byli tak głodni, że jak mieliby jeszcze czekać... no sami wiecie, gastro po 22 to nie przelewki. Nie wiem kiedy będę miała znowu okazję upiec takie cudo, więc dodaję takie zdjęcie, może kiedyś będę miała okazję je zmienić.
Wielkie brawa dla Mony, która sama ogarnęła mięso (było z kością), tępym nożem. Obiecuję, że następnym razem zrobię to ja.

Zdjęcie - Gulasz wołowy z kociołka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
2 kg wołowiny (ja użyłam udźca)
3 łodygi selera naciowego
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 cebule
4 ząbki czosnku
750 ml czerwonego wytrawnego wina
szklanka wody
duża garść suszonych grzybów
3 gałązki świeżego tymianku
3 liście laurowe
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru (lub więcej, do smaku)
pieprz
sól
olej rzepakowy
(przepis na około 8 porcji)


Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do niego paprykę, rozdrobniony czosnek i świeżo mielony pieprz, odstawiamy na minimum godzinę. Do rozgrzanego kociołka wlewamy olej, wrzucamy pokrojone w plasterki seler, marchewki, pietruszkę i pokrojone w kostkę cebule. Smażymy 3 minuty. Dorzucamy do tego zamarynowane mięso (polecam dodawać partiami, żeby nie zaczęło się gotować, w końcu ma się usmażyć), smażymy 5 minut na mocnym ogniu. Po tym czasie dolewamy wodę, wino, dodajemy liście laurowe, tymianek, cukier, grzyby, kociołek zamykamy i pieczemy na wolnym ogniu około dwóch godzin, do miękkości mięsa. Pamiętajcie o częstym mieszaniu mięsa. Pod koniec pieczenia doprawiamy gulasz solą. W razie potrzeby można podczas pieczenia dolewać wody.
Oczywiście na tej samej zasadzie zrobimy gulasz w domu. Piekarnik bierze się w obroty i już.


Przepisy z tych kategorii

Gulasz wołowy z grzybami z wolnowaru

Gulasz wołowy z grzybami z wol…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Gulasz z boczniaków

Gulasz z boczniaków

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Dietetyczna zapiekanka z cukinią i kurczakiem
1

Dietetyczna zapiekanka z cukin…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chrupiące udka kurczaka z pieczarkami
1

Chrupiące udka kurczaka z piec…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczarkami
2

Sałatka z pieczarkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami
2

Pulpety w sosie pieczarkowym z…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki portobello faszerowane kuskusem

Pieczarki portobello faszerowa…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Leśny przysmak

Leśny przysmak

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Zupa grzybowa na maślance
1

Zupa grzybowa na maślance

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Grzybowo - czosnkowe uszka babci Władzi
1

Grzybowo - czosnkowe uszka bab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Pieczarki faszerowane salami i mozzarellą

Pieczarki faszerowane salami i…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Łosoś jurajski w kurkach z masłem, czosnkiem i koprem. Prosto z patelni!

Łosoś jurajski w kurkach z mas…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami