Gulasz wołowy z kociołka

Dobra, bez hejtu mi tu. Zdjęcie nie oddaje finalnego wyglądu gulaszu, ponieważ było robione na samym początku robienia potrawy. Po dwóch godzinach pieczenia zrobiło się zupełnie ciemno i nie miałam jak zrobić zdjęcia. Poza tym wszyscy byli tak głodni, że jak mieliby jeszcze czekać... no sami wiecie, gastro po 22 to nie przelewki. Nie wiem kiedy będę miała znowu okazję upiec takie cudo, więc dodaję takie zdjęcie, może kiedyś będę miała okazję je zmienić.
Wielkie brawa dla Mony, która sama ogarnęła mięso (było z kością), tępym nożem. Obiecuję, że następnym razem zrobię to ja.

Zdjęcie - Gulasz wołowy z kociołka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
2 kg wołowiny (ja użyłam udźca)
3 łodygi selera naciowego
2 marchewki
2 korzenie pietruszki
2 cebule
4 ząbki czosnku
750 ml czerwonego wytrawnego wina
szklanka wody
duża garść suszonych grzybów
3 gałązki świeżego tymianku
3 liście laurowe
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru (lub więcej, do smaku)
pieprz
sól
olej rzepakowy
(przepis na około 8 porcji)


Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do niego paprykę, rozdrobniony czosnek i świeżo mielony pieprz, odstawiamy na minimum godzinę. Do rozgrzanego kociołka wlewamy olej, wrzucamy pokrojone w plasterki seler, marchewki, pietruszkę i pokrojone w kostkę cebule. Smażymy 3 minuty. Dorzucamy do tego zamarynowane mięso (polecam dodawać partiami, żeby nie zaczęło się gotować, w końcu ma się usmażyć), smażymy 5 minut na mocnym ogniu. Po tym czasie dolewamy wodę, wino, dodajemy liście laurowe, tymianek, cukier, grzyby, kociołek zamykamy i pieczemy na wolnym ogniu około dwóch godzin, do miękkości mięsa. Pamiętajcie o częstym mieszaniu mięsa. Pod koniec pieczenia doprawiamy gulasz solą. W razie potrzeby można podczas pieczenia dolewać wody.
Oczywiście na tej samej zasadzie zrobimy gulasz w domu. Piekarnik bierze się w obroty i już.


Przepisy z tych kategorii

Gulasz wołowy z grzybami z wolnowaru

Gulasz wołowy z grzybami z wol…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Tajski stir fry z indykiem i ananasem

Tajski stir fry z indykiem i a…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
2

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pasztet drobiowy – sprawdzony przepis!
2

Pasztet drobiowy – spraw…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Potrawka z kurczakiem i pieczarkami
1

Potrawka z kurczakiem i piecza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pasztet drobiowy – sprawdzony przepis!
2

Pasztet drobiowy – spraw…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!