Gulasz wołowy z kociołka

Dobra, bez hejtu mi tu. Zdjęcie nie oddaje finalnego wyglądu gulaszu, ponieważ było robione na samym początku robienia potrawy. Po dwóch godzinach pieczenia zrobiło się zupełnie ciemno i nie miałam jak zrobić zdjęcia. Poza tym wszyscy byli tak głodni, że jak mieliby jeszcze czekać... no sami wiecie, gastro po 22 to nie przelewki. Nie wiem kiedy będę miała znowu okazję upiec takie cudo, więc dodaję takie zdjęcie, może kiedyś będę miała okazję je zmienić.
Wielkie brawa dla Mony, która sama ogarnęła mięso (było z kością), tępym nożem. Obiecuję, że następnym razem zrobię to ja.

Zdjęcie - Gulasz wołowy z kociołka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

2 kg wołowiny (ja użyłam udźca)

3 łodygi selera naciowego

2 marchewki

2 korzenie pietruszki

2 cebule

4 ząbki czosnku

750 ml czerwonego wytrawnego wina

szklanka wody

duża garść suszonych grzybów

3 łodygi świeżego tymianku

3 liście laurowe

1 łyżka mielonej słodkiej papryki

1 łyżeczka cukru (lub więcej, do smaku)

pieprz sól

olej rzepakowy

(przepis na około 8 porcji)

Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do niego paprykę, rozdrobniony czosnek i świeżo mielony pieprz, odstawiamy na minimum godzinę. Do rozgrzanego kociołka wlewamy olej, wrzucamy pokrojone w plasterki seler, marchewki, pietruszkę i pokrojone w kostkę cebule. Smażymy 3 minuty. Dorzucamy do tego zamarynowane mięso (polecam dodawać partiami, żeby nie zaczęło się gotować, w końcu ma się usmażyć), smażymy 5 minut na mocnym ogniu. Po tym czasie dolewamy wodę, wino, dodajemy liście laurowe, tymianek, cukier, grzyby, kociołek zamykamy i pieczemy na wolnym ogniu około dwóch godzin, do miękkości mięsa. Pamiętajcie o częstym mieszaniu mięsa. Pod koniec pieczenia doprawiamy gulasz solą. W razie potrzeby można podczas pieczenia dolewać wody. Oczywiście na tej samej zasadzie zrobimy gulasz w domu. Piekarnik bierze się w obroty i już.

Przepisy z tych kategorii

Gulasz wołowy z grzybami z wolnowaru

Gulasz wołowy z grzybami z wol…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Strogonow z wołowiną i grzybami

Strogonow z wołowiną i grzybam…

Dzi Dzi
karmelowy

Stir - Fry z kurczakiem, ananasem i chili
2

Stir - Fry z kurczakiem, anana…

Beti Beti
kruche babeczki

Karkówka zapiekana w sosie
3

Karkówka zapiekana w sosie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kanapki z „rwaną” gęsiną

Kanapki z „rwaną” gęsiną

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami

Ossobuco, czyli gicz cielęca z…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Galaretki z owocami
1

Galaretki z owocami

Beti Beti
kruche babeczki

Bezglutenowe ciasto czekoladowe z całymi gruszkami gotowanymi w syropie

Bezglutenowe ciasto czekoladow…

food² food²
Food Square

Pasztet z dynii
1

Pasztet z dynii

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto pietruszkowe z kremem cytrynowym

Ciasto pietruszkowe z kremem c…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Domowa kiszona czerwona kapusta
1

Domowa kiszona czerwona kapust…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Migdałowe ciasto z malinami- financier
1

Migdałowe ciasto z malinami- f…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty