Tradycyjna sałatka śledziowa

Tradycyjna sałatka śledziowa
Zdjęcie - Tradycyjna sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tradycyjna sałatka śledziowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 6 filetów śledziowych matjas (500g)
  • 4 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno
  • kilka kropli octu
  • ogórek kiszony
  • jabłko
  • cebula
Przygotowanie Jeśli filety śledziowe są zbyt słone należy je namoczyć w wodzie przez godzinę, a potem osuszyć. W przeciwnym wypadku rezygnujemy z tej czynności.


Następnie śledzie kroimy na kawałeczki (około 3-4cm).

Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w plasterki.


Wszystkie składniki układamy warstwami w słoiku. Zaczynamy od śledzi, następnie kładziemy ogórki, jabłka, cebulę. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania wszystkich składników. W połowie słoika na warstwę cebuli wlewamy 2 łyżki oleju Kujawskiego. Kolejne 2 łyżki oleju Kujawskiego oraz odrobinę octu wlewamy na sam koniec, gdy napełnimy już cały słoik.


Sałatkę odstawiamy na 2-3 dni w zakręconym słoiku, by smaki się wymieszały.



Przepis pochodzi z przysmakikarolki.blogspot.com

Kategorie przepisów