Tarta dyniowa czyli pumpkin pie

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie

I znowu tarta.
I znowu dynia. Ale cóż zrobić skoro dynia jest królową jesieni, a tarta jest moim ulubionym daniem. Tym razem tatra na słodko czyli pumpkin pie. Jest przepyszna, bardzo delikatna, rozpływa się w ustach. Takie jesienne ciasto świetnie pasujące do jesiennych, pomarańczowych i czerwonych liści.
Zdjęcie - Tarta dyniowa czyli pumpkin pie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na formę o średnicy 28 cm):
ciasto
200 g mąki pszennej,
125 g masła,
szczypta soli,
2 łyżki zimnej wody

farsz
800 g dyni (bez skórki i pestek, sam miąższ),
2 jajka,
4/5 puszki mleka skondensowanego słodzonego,
1/2 łyżeczki imbiru,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
szczypta soli.
Zdjęcie - Tarta dyniowa czyli pumpkin pie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na pół godziny do lodówki, można na dłużej, nawet na całą noc. Dynię pokroić w kawałki i upiec w piekarniku, najlepiej w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, żeby nie wyschła. Upieczoną dynię przełożyć do blendera, dodać jajka, mleko, przyprawy i miksować przez dłuższą chwilę, aż powstanie gładka masa. Formę do tarty wylepić ciastem, nakłuć widelcem, podpiec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Na podpieczone ciasto wylać masę dyniową i wstawić na godzinę do piekarnika. Można podawać solo, obsypaną cukrem pudrem lub z kleksem śmietany. Smacznego!

Kategorie przepisów