Sałatka z wędzonym pstrągiem i sosem jogurtowym

Sałatka z wędzonym pstrągiem i sosem jogurtowym

Zdjęcie - Sałatka z wędzonym pstrągiem i sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka to u mnie w domu zwykle mniej lub bardziej przypadkowy zbiór tego, co znajdę w lodówce. Czasami jednak sałatka to coś więcej niż mix sałaty lodowej i pomidorów. Czasami sałatka może być prawdziwą eksplozją smaku!

Zdjęcie - Sałatka z wędzonym pstrągiem i sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś pożywna sałatka z jajkiem, moim ulubionym wędzonym pstrągiem i lekkim sosem jogurtowym. Świetnie nada się na przystawkę przed dobrym obiadem, na drugie śniadanie do pracy nada się jednak także doskonale!

Zdjęcie - Sałatka z wędzonym pstrągiem i sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jako bazy użyłam sałaty rzymskiej, jednak właściwie każda zielenina się tu sprawdzi!

Zdjęcie - Sałatka z wędzonym pstrągiem i sosem jogurtowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 3-4 porcje.

Składniki:
  • sałata rzymska - 2 główki
  • jajko - 4 szt
  • pstrąg - 1 szt, wędzony
  • jogurt naturalny - 1 mały kubeczek
  • czerwona cebula - 1 szt
  • ogórek - 1 szt, długi
  • szczypior - 2 łyżki,z grubsza posiekany
  • natka pietruszki - 2 łyżki, z grubsza posiekana
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo.

Jogurt zmiksuj z natką pietruszki i szczypiorem na gładki sos. Dopraw do smaku.

Na talerzach rozłóż pokrojoną sałatę. Dodaj pokrojony w cienkie plasterki ogórek oraz piórka cebuli.

Pstrąga podziel (placami) na mniejsze kawałki, oczyść ze skóry i ości. Dodaj do sałaty wraz z pokrojonym w ćwiartki jajkiem.

Całość polej sosem, ewentualnie dopraw do smaku.

Kategorie przepisów