Ostra zupa dahl z soczewicą i marchewką

Ostra zupa dahl z soczewicą i marchewką

Indyjska zupa dahl z warzywami i czerwoną soczewicą. Nie ma jednego, oczywistego przepisu na dahl. Pewne jest, że w zupie  powinna znaleźć się czerwona soczewica, marchewka, papryka ostra, czosnek, kolendra i indyjskie przyprawy. Wg. upodobań, można dodać pomidory lub przecier pomidorowy, kawałek imbiru, ziemniaki czy seler. Dahl można zabielić mleczkiem kokosowym lub jogurtem ?

Ta zupa w energetycznym – pomarańczowym kolorze, każdemu przypadnie do gustu, jest smaczna i bardzo aromatyczna ?

Zdjęcie - Ostra zupa dahl z soczewicą i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 2 litry bulionu
  • szklanka czerwonej soczewcy
  • 1 papryka słodka
  • 1 papryka ostra
  • 3 małe marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  •  1/2 szkl. passaty pomidorowej
  • 2 płaskie łyżeczki kurkumy
  • kilka łyżek mleczka kokosowego lub jogurtu
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Soczewicę daję do miseczki, dolewam zimną wodę, ziarna dokładnie płukam, wodę wylewam. Czynność powtarzam do czasu, aż woda będzie czysta i klarowna.

Paprykę dzielę na pół, usuwam pestki, miąższ kroję w kostkę. Podobnie postępuję z papryczką ostrą.

Marchewki obieram, kroję na mniejsze kawałki. Cebule obieram i kroję w piórka. Czosnek obieram i drobno siekam.

Do bulionu daję  marchewkę i gotuję na małym ogniu.

Na dużej patelni  rozgrzewam olej, dodaję cebulę, czosnek i papryki. Wszystko smażę mieszając, około 3 minuty. Pod koniec smażenia dodaję paprykę w proszku i kurkumę.

Do gorącego bulionu, dodaję przesmażoną cebulę z papryką. Dodaję soczewicę, świeżą kolendrę i przecier pomidorowy.

Całość gotuję do czasu, kiedy soczewica będzie miękka. Na koniec zupę delikatnie doprawiam solą i miksuję na krem.

Na talerzu, można dodać do zupy łyżkę mleczka kokosowego lub jogurtu. Smacznego ?

Zdjęcie - Ostra zupa dahl z soczewicą i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów