Kanapki z „rwaną” gęsiną

Kanapki z „rwaną” gęsiną

Zdjęcie - Kanapki z „rwaną” gęsiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Właśnie minął 11 listopada, dzień Świętego Marcina i gęsiny, oczywiście! Wiele osób obawia się przygotowywania gęsiny bojąc się, że to trudne, pracochłonne zajęcie, a do tego mięso i tak pewnie będzie twarde i suche :) Nic bardziej mylnego!

Zdjęcie - Kanapki z „rwaną” gęsiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Postaram się udowodnić, że tak nie jest! Gęsinę można w łatwy sposób upiec tak, by pozostała delikatna i miękka. Moją podam w nieco mniej tradycyjnej formie, dobre na wspólną kolację w gronie przyjaciół. To kanapki z „rwaną” gęsiną. Cała ideą tak przygotowanego mięsa jest jego wolne pieczenie w dość niskiej temperaturze, dzięki czemu gęsina będzie wręcz rozpływać się w ustach. Wystarczy podzielić ją na włókna widelcami (stąd określenie „rwana”), a następnie podać ją w świeżych bułeczkach lub na grzankach z dodatkiem np. żurawiny czy konfitury cebulowej (na którą przepis znajdziecie TU).

Zdjęcie - Kanapki z „rwaną” gęsiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upiec w ten sposób możecie nogi, a nawet gęsie piersi.

Zdjęcie - Kanapki z „rwaną” gęsiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • gęsina - 3-4 nogi
  • czosnek - 1 główka
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • cydr - 1 szklanka
  • sól, pieprz - do smaku
  • do podania - żurawina, konfitura cebulowa, pieczywo
Przygotowanie:

Gęsinę przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Ułóż w brytfance skórą do dołu, wlej cydr.

Obok mięsa ułóż przeciętą w poprzek główkę czosnku (całą, z łupinkami). Przykryj i piecz (bez odkrywania czy podlewania- nie jest konieczne) przez ok. 4 godziny w temp. 150 oC.

Przed podaniem delikatnie przełóż nogi skórką do góry i przypiecz pod grillem kuchenki, na brązowo.

Jeszcze ciepłe mięso podziel za pomocą dwóch widelców na włókna. Mięso polej kilkoma łyżkami sosu powstałego przy pieczeniu. Ciepłe mięso nakładaj na pieczywo (świeże bułeczki lub grzanki), podawaj ze słodkimi dodatkami np. konfiturą cebulową (przepis w linku obok) lub żurawiną.

Kategorie przepisów